Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Ученици помагат на спортисти със Синдром на Даун

12.04.2022

Ученици помагат на спортисти със Синдром на ДаунУченици танцуват в подкрепа на спортисти със Синдром на Даун. Благотворителният концерт събира средства, с които атлетите ни да могат да пътуват и участват в международни състезания.

Наричат ги "Слънчевите спортисти на България". Сред тях е Боян. За първи път влиза в залата, носен на ръце от родителите си, тъй като трудно ходи и не може да говори. Днес вече е сред най-обещаващите ни таланти в тласкането на гюле и мечтае за златен медал.

Благотворително дрифт и тунинг шоу в Русе в помощ на 3-годишно момиче

- Какви състезания ви очакват?

- Атлетика, бягане, скачания.

- Как виждаш бъдещето?

- Със сърцето ми.

- Със сърцето и със спорта?

- Да.

„Още от 2015 година, когато започнахме, почти 100% от тях бяха почти невербални, някои от тях агресивни. От 3 години насам виждам, че те се мотивират от очакванията, от състезанията, които предстоят. Това им дава голям шанс да бъдат интегрирани и в обществото”, обяснява Слав Петков от Федерация „Адаптирана физическа активност”.

Въпреки вече завоюваните медали от световни състезания, засега Федерацията не получава помощ от държавата. Разчита най-вече на дарители, за да могат състезателите ни да продължат да пътуват по турнири. Призивът за помощ е чут от столичното 140-о училище, в което се изучават народни танци.

И докато спортистите тренират в залата, танцьорите репетират на сцената. Учениците и техните преподаватели успяват да организират спектакъла само за седмица. И обещават, че това няма да е последният такъв благотворителен концерт, в който изкуството подава ръка на спорта.

„Всички го приеха много радушно. Това за тях е една допълнителна и много приятна емоция - че дават нещо добро и нещо хубаво в смисъла на живота”, каза Марио Гергинов, който е зам.-директор на 140 СУ "Иван Богоров".

Десетокласничката Мария-Магдалена има свой личен мотив да излезе на сцената в подкрепа на спортистите ни със Синдром на Даун.

„Преди няколко години имахме такъв случай при наши семейни приятели. Детето е добре, но те са най-слънчевите деца и винаги е хубаво да има такава добра кауза за тях, защото го заслужават”, смята ученичката.

Благотворително в концерта се включват и други танцови състави от страната.

„Югозападният университет ще се представи с две постановки, които за първи път ще бъдат показани пред публика. Ние сме казали каква е каузата и всеки има право да участва или не, но всички на 100% подкрепиха тази кауза и участват в нея”, споделя проф. Николай Цветков от Катедра "Хореография" на ЮЗУ-Благоевград.

На сцената на Музикалния театър ще излязат и атлетите ни - с обещание да се завръщат с медали от всяко състезание, на което получат шанса да участват.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova