Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Покривът на църквата в Шемшево протече, Търново рънс подема дарителска акция за ремонта

30.05.2023

Покривът на църквата в Шемшево протече, Търново рънс подема дарителска акция за ремонтаПокривът на храма „Свети Димитър“ в с. Шемшево е протекъл скоро и се нуждае от спешен ремонт. Трябва да се подменят изцяло улуците, а и куполът на камбанарията трябва да бъде поправен, научи „Борба“. През 2011 г. е ремонтирано вътрешното пространство на църквата, но за да се запази, е необходимо да се вземат мерки и да не се допуска повече теч вътре. За всичко това трябват доста пари, затова „Търново рънс“ подема поредната си дарителска акция. На 3 юни при благоприятно време в Шемшево Групата за движение и здраве за всеки организира „Пролетен ден за природа“. Крайната точка на похода ще е именно селото, като на пикника ще има много игри от рода на народна топка, дърпане на въже, федербал, ще има и хорца. Тогава всеки, който желае, ще може и да дари средства за ремонта на църквата според възможностите си. Кметът Кирил Ангелски се надява и на помощ от митрополията, най-вече от продажба на дървесина от църковните гори, каквито има в землището на Шемшево, сподели той.

Храмът „Св. Димитър“ е построен през 1861 г. с доброволен труд и дарения от жителите на селото. Когато се прави големият ремонт през 2011 г., по идея на тогавашния кмет Иван Иванов в оградата е вградена капсула с послание към поколенията, която трябва да се отвори през 2061 г.

Иначе селото е много старо, основано е от българи земеделци, които се заселват около чифлика на Шемши бей.
Постепенно се разраства и към 1555 г. носи името Шемшикьой по името на бея. Вече през 1649 г. в турски крепостен акт е споменато село Шемшево.

Напоследък там се случват хубави неща. След като доброволци преди 24 май буквално преобразиха автобусната спирка и я пребоядисаха, от една седмица Шемшево пак си има кръчма. За проблема с наемател на бившата кръчма, собственост на „Всестранна кооперация – ВТ“, който ползва помещението за склад и не се отказва от него, „Борба“ писа. От седмица обаче то е освежено и приема посетители. Даже дечица вече са си направили рождените дни там, похвали се кметът Кирил Ангелски.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova