Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Дарители откупуват стенописи в новостроящ се храм в Сливен

15.03.2023

Дарители откупуват стенописи в новостроящ се храм в СливенНеобичаен начин за събиране на средства са избрали в Сливен за довършване на храма „Св. Петка“. Дарителите могат да „откупуват“ стенописите, които предстои да бъдат изографисани в църквата. Тази практика е започнала още през 2021 г. и досега са се отзовали осемдесет и шестима души, които са предоставили 105 000 лв. за стенописите в храма. Сред дарителите е и Сливенският митрополит Йоаникий.

За цялостното изписване на „Св. Петка“ са необходими 121 000 лв. Досега са останали само шест неоткупени стенописи. Цената им е средно по четири-пет хиляди лева, но има и по-скъпи. Това зависи от тяхната големина и сложност на изпълнение. Засега събирането на средства за изписването на църквата върви с бързи темпове и вероятно изографисването ще приключи към края на 2024 г., смята предстоятелят на храма о. Йоан Петров.

Сливенският храм ще бъде сред първите, в които ще има стенописи на наскоро канонизирани светци като св. Паисий Светогорец.

Храмът се изографисва от Живка Иванова, на която помагат две нейни колеги със сливенски корени, живеещи във Велико Търново.

Църквата „Св. Петка“ е първата, строена в града през последните двадесет години. Първата копка е направена през 2008 г. с благословението на митр. Йоаникий. Тя се намира до т. нар. нови сливенски квартали, където няма православен храм. За построяването на новата църква са провеждани различни дарителски кампании, в които са се включили с пари, доброволен труд и материали фирми и граждани.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova