Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Живот с ново сърце: След 6 години чакане Димитър Костов от Смолян вече е трансплантиран

24.08.2023

Живот с ново сърце: След 6 години чакане Димитър Костов от Смолян вече е трансплантиранДимитър Костов от Смолян – първият българин, на когото беше поставено изкуствено сърце със средства от държавата, вече е трансплантиран и състоянието му се подобрява. Мечтата на 47-годишния мъж – да чуе отново туптене в гърдите си, вече е реалност.

След шест години живот с изкуствено сърце, срокът му на годност изтече. Мъжът разбира, че може да получи ново сърце в болница в Сан Диего, а Здравната каса у нас отпуска парите за операцията.

И така – на 4-и август Митко отпътува с надеждата за нов шанс. „Мечтата след осем години най-накрая се сбъдна, довечера летя“, каза той, преди за излети за САЩ. И с чувството си за хумор добави: „Е, пропуснах шанса да пътувам с круиз с балерини, но така е било писано“.

„Митко беше много спокоен и весел преди операцията, влезе с думите: „Сега всичко е в ръцете на лекарите и на онзи отгоре“, разказва Мария Гиневска.

Операцията приключва успешно, а до младия мъж неотлъчно са близки и приятели. „Много добре мина – все едно аз се родих с ново сърце“, отбелязва майка му Благодарна Костова.

„Всичко е добре – изследвания, показатели. Митко отговаряше на команди. Тя му казваш: „Стисни ръката“. Включен беше към хиляди системи и монитори“, разказва и Мария.

Сега предстоят седмици на възстановяване, казва д-р Йордан Македонски от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, който придружи пациента до Съединените щати.

„Като се събраха на съвет, веднага одобриха всичко. И два дена по-късно намериха донор и направиха трансплантацията“, обяснява д-р Македонски.

Хирурзи, диетолози, психолог, социален работник са ангажирани да следят състоянието на мъжа. „Техният план е една седмица да седи в реанимацията, след това две седмици в болницата, а след това ще има жилище близо до болницата за прегледите“, пояснява д-р Македонски.

Част от сумата за престой, полети и възстановяване е събрана от дарения. Кампанията обаче продължава.
„Да може с него да изкара 100 години“, отбелязва майка му. Ако всичко с Димитър е наред, той ще е отново на родна земя след няколко месеца./ПловдивПрес


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova