Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Сиракът Илия – достоен българин, стана доброволец в спешно отделение на Смолян

25.11.2020

Сиракът Илия – достоен българин, стана доброволец в спешно отделение на СмолянСиракът Илия Савов – обявен наскоро за достоен българин, от две седмици е доброволец в спешното отделение на болницата в Смолян. И не само това, 30-годишният младеж е доброволец и към Българския червен кръст, като през няколко дни пренася пратки до пациентите от техни близки.

30-годишният кръгъл сирак, който не е имал щастието да каже нито "мамо", нито "тате", е израснал в социални домове. Той на два пъти върна намерени от него големи суми пари. През октомври м.г. върна портмоне с над 3000 евро, 1450 лв., 9 дебитни карти с ПИН-кодовете за тях, лична карта и шофьорска книжка на собственичката. Намерил ги в детска раница в центъра на Смолян след автомобилното шоу Smolyan Race, коетосъбираше пари за лечението на пострадалия при тежка катастрофа 24-годишен Алкан Челеби от Смолян. За благодарност жената дала 100 лв. на Илия, които той пуснал в дарителската кутия. Година по-рано младият мъж намерил на тротоар портмоне с пачка пари в близост до хранителен магазин в центъра на града. Попитал в магазина дали някой не си е загубил портмонето. В същото време дошла 80-годишна жена, която си го е познала. Сега сърцатият мъж дарява своето време, труд и сърце на нуждаещи се. "Денят днес ми мина много тежко. Първо бях доброволец на БЧК. Много носене на пакети с храна, дрехи и документи на хората. На около 69 човека съм занесъл пакети. Сега съм тук, в спешния кабинет, до 7 часа довечера. От две седмици помагам на лекарите в спешното. Днес помагам на д-р Кисимова. Много тежки случаи имаше, сега има едно момиче пияно, положението е трагично. Влизам вече и в Ковид-кабинета, екипирам се и отивам. И там са много тежки случаите. Кислород им носим, включваме ги на кислород. Аз психически издържам засега, физически - също. Дано да издържа по-дълго“, пожелава си Илия.

Той от няколко дни е в екипа на БЧК и покрива график. „Днес с пратките започнах от 9,30 до 3 часа следобед. С още един час удължихме работното време, защото пратките продължаваха да пристигат и не можех да откажа. Хората плачат, няма кой да им занесе нищо, никой не слиза да помогне. Санитарките не могат, претрупани са с много работа. В неделя съм бил цял ден в спешно отделение, приели сме 50 човека. Двама заминаха с инсулт за Пловдив“, допълва той. От около четири часа младежът е плътно до д-р Юлия Кисимова – дежурна в спешното отделение, като изключителен помощник. „Днес Илия беше и в ковид-кабинета. Транспортирал е болни, лежащи или седнали в колички, в тежко или средно тежко състояние. Водил ги е до лаборатория за изследвания, микробиология, скенер, рентген. Навсякъде е бил. Той е доброволец, който много пълноценно отдава своя труд. Сега сме го изпратили пак нагоре с болни и ще се върне след малко. Вероятно изчаква да се прочете снимката на пациент, който идва от периферията. Той е много ценен, изключително изпълнителен, съобразителен. Илия си е човеколюбец, сърцат, широко скроен. Където и да го изпратиш, даваш му направлението и той свършва работата перфектно“, разказва д-р Кисимова.

По думите ѝ в събота и неделя пациентите са страшно много и тогава също имат нужда от помощта на доброволци. "Но точно като него, които да могат да изпълняват такива задачи - да караш тежко болни из болницата. Това е тежка работа - както физическа, така и психическа. Трябва да си достатъчно смел, да влезеш в Ковид-кабинета. Другите доброволци са далече от коронавируса. Илия днес беше много близко - облечен, наистина предпазен, но заедно с мен и с ковид-болните", пояснява тя.

Каза, че в спешно отделение вече е доста по-сложно и трудно, защото не само като брой пациентите са много, но и като състояние.

"Постъпват само тези, които имат нужда от болнично лечение. Това значи, че те са в средно тежко или увредено общо състояние. Нямам впечатление за закъснели с търсенето на болнична помощ. Смятам, че много правилно ги лекуват специалистите от доболничната помощ и общопрактикуващите лекари, но просто заболяването при някои протича така, че те се влошават, въпреки приема на медикаменти", добавя дежурният лекар. На въпрос защо вече си отиват хора без съпътстващи заболявания, тя бе ясна и категорична. "Болестта не е шега! Аз с очите си виждам млади хора, които внезапно се влошават. Започват със задух, който трудно се преодолява, постъпват в отделение, а там никак не е лесно. Болестта не е шега – това напишете!", призова д-р Кисимова.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova