Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

БЧК раздава хранителни продукти на над 40 хил. души

08.04.2020

БЧК раздава хранителни продукти на над 40 хил. душиИндивидуални пакети с 16 хранителни продукти от първа необходимост ще получат 1098 уязвими жители на столицата, предаде БГНЕС.

Списъците с най-нуждаещите се са изготвени от Агенцията за социално подпомагане, а служители и доброволци на Българският червен кръст (БЧК), подпомагани от представители на районните кметства в София, ще доставят хранителните пакети до домовете на всеки един.

„За София ще обхванем около 1000 души, разпределени в различни райони. Допълнителната група, което сме включили, освен самотно живеещи и възрастни хора, са и хората, които трябва да си стоят вкъщи, защото са в карантина. Някои от тях нямат доходи, нямат и близки, които да им помогнат“, обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Това е поредният транш, а общо през следващите седмици инициативата ще достигне до над 40 000 души. Раздаването стартира днес от три временни пункта на БЧК в София. Индивидуалните пакети са със средно тегло до 30 кг и съдържат продукти като брашно, олио, ориз, консерви и др. Освен това, в тях има и специално подготвени информационни листовки със съвети за поведение в условията на криза.

Заместник-министърът обясни, че през Европейския социален фонд е осигурена и допълнителна финансова подкрепа за хората от патронажната грижа, а сумата е около 45 млн. лв. Няколко от общините дори вече имат и сключени договори. „В допълнение на това, с бюджетен ресурс 5 млн. лв., сме дали още един шанс на местните власти как да организират топъл обяд и храна, която ежедневно да се разнася до възрастни и самотно живеещи хора. Надявам се с общи усиля да се справим в тези трудни дни“, допълни Русинова.

От своя страна заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска припомни, че организацията е пуснала и свое мобилно приложение, което помага на хората в случаи на оказване на първа помощ и съвети за предпазване от коронавируса. Освен това в БЧК работи и горещ телефон, предназначен за граждани на трети страни, който приема обаждания на 6 различни езика.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info