Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Започна кампания за набиране на средства за ремонт на Патриаршеската катедрала

10.03.2020

Започна кампания за набиране на средства за ремонт на Патриаршеската катедралаСтартира благотворителната кампания на Св. Синод на Българската православна църква и Българската национална телевизия „За величието на храма“ за набиране на средства за ремонт и реставрация на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в столицата.

„Преди 108 години катедралата е станала факт благодарение на даренията на целия български народ. Дойде времето да бъде възстановена по същия начин – с приноса на всички нас“, се казва в призива на организаторите.

Средства за възстановяването на емблематичния храм ще се събират чрез SMS на 17 777 с текст NEVSKI (на стойност 1 лв). Дарения могат да се направят по банковата сметки на Св. Синод:

ПКСХП „Александър Невски“
IBAN: BG71STSA93000014915278
BIC: STSA Банка ДСК ЕАД ФЦ Батенберг
Бул. „Александър Батенберг I“ № 6, София.

На 20 май в хотел „Маринела“ в София ще се проведе благотворителен бал за „Св. Александър Невски“. Събитието ще включва вечеря, провеждането на националните награди за строителство и инвестиции, концерт на известни изпълнители, търг с предмети на изкуството (картини, скулптори, икони, сребърни предмети), както и предоставени от родни спортисти медали, купи и различни ценности. Всички събрани средства ще бъдат предоставени на Св. Синод в полза на ремонта на храма.

През 2016 г. по инициатива на Св. Синод на БПЦ и по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов беше създадена комисия, която да извърши всички необходими подготвителни действия и да предложи нужните решения за стартиране на ремонтно-реставрационни работи по Патриаршеската катедрала. Неин председател беше Ловчанският митр. Гавриил, а членове – представители на БПЦ, на Министерство на културата, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на Министерство на финансите, на Дирекция „Вероизповедания“ на МС и на Столична община.

През февруари 2019 г. комисията беше готова с експертизата и според нея ориентировъчната стойност на ремонта трябваше да бъде около 4 000 000 лв.

Според експертите катедралата „Св. Алекснадър Невски“ е изпълнена преди сто години с такъв професионализъм, такова чувство за отговорност и такова качество на влаганите материали, че времето е оставило само някои повърхностни белези, пукнатини, течове и др., които не влияят на основното състояние на сградата.

Това, което е наложително да бъде извършено, е подобряване на ВиК и на електроинсталацията, ревизия на покривите за спиране на течове, запълване на някои установени пукнатини със специални смеси и други необходими и неотложни ремонти, които са нормални за всяка сграда с този обем и на тази възраст.

Отделно от това обаче предстои да се направи реставрация на стенописите на храма, които са силно пострадали от времето и течовете в катедралата – преди всичко по време на бомбардировките над София през Втората световна война, когато катедралата не е улучена, но от детонациите на избухвалите в близост бомби са били изпочупени стъклата на прозорците и е навлязла много влага.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info