Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Безплатни прегледи при вродени сърдечни малформации

05.02.2020

Безплатни прегледи при вродени сърдечни малформацииПациенти с вродени сърдечни малформации ще могат да получат безплатна консултация в седмицата на отворените врати, която се организира от Експертния център по вродени сърдечни малформации (ВСМ) при Национална кардиологична болница.

Всички пациенти над 18 години ще могат да бъдат прегледани от 10 до 14 февруари. Консултациите ще се извършват от 8-14 часа в кабинет № 61, партер, след предварително записване на тел.: 02/9211 215, отдел „Грижи за болния“. Необходимо е желаещите преглед да носят всички документи свързани със заболяването си.

Седмицата от 7 до 14 февруари е определена като Седмица на осведоменост за вродени сърдечни заболявания. Отбелязва се ежегодно в страни от цял свят и цели да информира за вродените сърдечни малформации (ВСМ), които са най-честият вроден дефект по света.

Много пъти хирургията не е възможност за лечение на вроден сърдечен дефект, което означава, че може да бъде състояние, което изисква медицинска намеса през целия живот, споделят специалистите на Национална кардиологична болница. Сред най-честите видове сърдечни дефекти са стеноза на аортната клапа, предсърдно септален дефект, коорктация на аортата, пълен дефект на атриовентрикуларния канал, d-транспозиция на големите артерии, аномалия на Ебщайн, синдром на хипопластично ляво сърце, белодробна клапна стеноза и др.

Първите симптоми на вродени сърдечни заболявания се наблюдават още в ранното детство. Родителите е важно да следят за лош тегловен прираст или трудно наддаване на тегло при бебето, обилно изпотяване, наличие на сърдечен шум, учестено дишане, лошо хранене, лесна уморяемост, посиняване на лигавиците и кожата на тялото, наречено „цианоза”, което се засилва по време на плач или натоварване. Сред важните сигнали са още хипоксемични кризи - преходно намаляване на кръвотока в белия дроб, най-често поради спазъм на сърдечния мускул, гръдната болка, главозамайване, прилошаване и припадъци, аритмия, учестена сърдечна дейност (тахикардия), брадикардия, задръжка на течности и др.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova