Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Благотворителен концерт в подкрепа на деца със Синдром на Даун

09.10.2018

Благотворителен концерт в подкрепа на деца със Синдром на ДаунДнес млади музиканти ще подкрепят с изкуството си създаването на „Даун Синдром Център“

С безвъзмездното гостоприемство на НДК, Сдружението на родителите на деца със Синдром на Даун и Фондация „Консонанс” ще отбележат Международния месец за информираност на тема Синдром на Даун (СД) и ще поставят началото на реализирането на една голяма мечта – създаването на първия за България Даун Синдром център.

Необходимостта от създаване на центъра е продиктувана от многобройните сигнали на родители на новородени деца със СД, които търсят информация и място за ранна интервенция; нуждата от припознато място, където да общуват, спортуват и играят; голямата изолация на младежите с тази диагноза и желанието им за социални контакти, място, където да се обучават и забавляват и да се чувстват полезни.

През последните години, с приемането на новите законови разпоредби относно децата със специфични проблеми и развитие, децата със СД намират все по-лесно място в масовите детски градини и училища, но въпреки това проблемите пред родителите им са огромни. Повечето деца се справят в детската градина и началното училище и разликата с техните връстници не е особено забележима - те са интегрирани. Проблемът възниква в по-горните класове, където натоварването е много по-голямо, а съучениците им се обособяват в групи. Така започва разделението и ако децата със Синдром на Даун нямат приятели, възникват поведенчески проблеми. Затова създаването на гостоприемно място, където ще могат да играят и споделят време с приятели, става все по-важно за тяхното бъдещо развитие и интеграцията им.

В концерта ще участват талантливите деца от Фондация "Консонанс" Петър Дюлгеров (пиано), Георги Василев (пиано), Теодора Маркова (пиано), Теодора Занева (пиано), Лазар Мицов (кларинет) и Мариан Минчев (акордеон), които ще представят любими класически произведения. В програмата ще прозвучат творби за соло пиано, пиано 4 и 8 ръце, кларинет и пиано, както и импровизации на акордеон. Специална подкрепа ще окажат и Белослава, Михаела Филева и Вензи, както и малките певци от вокална група "Смехоранчета".

Кога и къде

9-и октомври, от 19:00 ч. до 20:30 ч. НДК, зала „Люмиер“

За организаторите

Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун е нестопанска организация, основана през 2009 г., която има за цел да работи за социалната интеграция и личностната реализация на хората, в частност на децата и юношите със Синдром на Даун - най-често срещаната генетична аномалия. Това състояние се дължи на една допълнителна хромозома в 21-та хромозомна двойка. Хората с този синдром имат в кариотипа си 47 хромозоми вместо 46, както всички останали. На всеки 700 родени деца, едно е със синдрома, като тази честота е еднаква във всички страни, всички раси и всички социални групи. Годишно в България се раждат около 100 деца с генетичната аномалия.

Фондация "Консонанс" е създадена през 2014 година и чрез организиране на концерти, майсторски класове, уъркшопове, семинари и други събития, подкрепя млади български музиканти, лауреати на национални и международни конкурси в областта на класическата музика и им дава възможност за развитие и срещи с утвърдени музиканти на световно равнище.

Повече информация - тук.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info