Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

13-годишен геймър дарява видеоигри на болни деца

26.06.2019

13-годишен геймър дарява видеоигри на болни деца Възможно ли е видео игрите да имат терапевтичен ефект? Стоенето пред екрана едва ли може да лекува, но може да направи болничния престой на малките пациенти по-поносим. Първата подвижна геймстанция вече обикаля стаите в една от столичните болници, а игри под формата на дарения пристигат от цялата страна.

Това е един от онези моменти, в които навън животът кипи, а ти си на пет и гледаш игрите само през прозореца. Защото си затворен между четирите бели стени на болничната стая. Заради гнойна ангина, Митко ще трябва да пази леглото няколко дни.

А когато ти не можеш да отидеш при играта, играта може да дойде при теб. На подвижна гейм станция. Идеята се ражда в главата на един 13-годишен геймър. Ангел решава да направи безпрецедентен жест - към тези деца, които дори и да искат, не могат да излязат навън. Идеята го осенява след репортаж, който гледа по американска телевизия. „Като всички хора, които имат 13-годишен тийнейджър вкъщи, ние полагаме огромни усилия за това Ангел, който е на 13, да не изкарва цялото време пред монитора, а да изкарва повече време навън”, обясни Десислава Янкова, координатор на инициативата.

Инициаторите публикуват идеята си в интернет. И започват да получават пакети с игри, дискове и всякаква помощ. Така сглобяват първата подвижна геймърска станция, на която днес играе Митко. И дори у дома да опитва да ограничава престоя на детето си пред екрана, тук, Кристина е склонна да му отпусне повечко време.

„Децата са като един летен ден, бързо плачат, бързо се усмихват. И когато виждат някакво забавление, те са много благодарни като пациенти – лицата им светват и стават много щастливи. Когато те са щастливи, те и по-бързо се възстановяват”, коментира доц. Йорданка Узунова, началник на клиниката по педиатрия в болница „Лозенец”

Това ще позволи на доц. Узунова да продължи по-лесно битката за здравето и живота на малките пациенти – защото, докато гледате този репортаж, Митко може би вече ще си е у дома. Това, което не ви показваме обаче е, че в съседната стая, един малък пациент и неговата майка са в очакване на жизненоважна чернодробна трансплантация.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info