Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Деца рисуваха земята на св. Йоан Рилски

25.10.2017

Деца рисуваха земята на св. Йоан РилскиНа 22 октомври в Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“ бяха връчени отличията на участниците в конкурса за детска рисунка „Земята на св. Йоан Рилски“. Преди това изложбата с творбите на малките художници беше открита от дякон Йордан Божилов, дългогодишен иподякон и учител по катехизис в Енорийския център на храма. На откриването присъстваха енориаши на църквата, както и много гости – участници в конкурса, дошли със своите родители и учителите по вероучение или рисуване.

Дякон Йордан благодари на децата, които изпратиха свои рисунки от различни краища на страната. В конкурса има творби на ученици от Бургас, Попово, Троян, София, Ловеч, Русе и др. градове на страната. Дяконът изтъкна, че конкурсът е бил добър повод децата да разговарят със своите учители и родители за св. Йоан Рилски и да научат повече за неговия живот и ролята му в църковната история на България. Той разказа за инициаторката на конкурса – седемгодишната Анна, която е израсла в енорията на храм „Покров Богородичен“. Наред с класическия балет и цигулката, тя обича да рисува и чрез този конкурс се надява да събере на едно място произведенията и на други деца, които живеят в Църквата и искат да творят на подобни теми.

Инициативата на Анна беше подкрепена от цялата енория и се проведе с благословението на предстоятеля на храма – о. Николай Танев.

Тъй като в надпреварата се включиха много деца, въпреки кратките срокове, в които беше организиран конкурсът, участниците бяха разделени в две възрастови групи – от 5 до 7 г. и от 8 до 10 г.

Творбите бяха оценявани от жури в състав: председател – о. Николай Танев и членове: Младенка Ланджева – дългогодишен преподавател в школата по иконопис за възрастни и за деца „Захари Зограф“ към Енорийския център към храм „Покров Богородичен“, Боян Александров – преподавател в школата по дърворезба към Енорийския център към храм „Покров Богородичен“, Драгомира Симеонова-Митровска, изкуствовед и зограф, възпитаник на Национална художествена академия, и инициаторката на конкурса – Анна Митева.

В първата възрастова група с голямата награда беше отличена Дора Костова на 7 г. от София, а във втората – Антон Славчев на 10 г. от гр. Попово. Те получиха за награда сборника „Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир“, предоставени от Центъра за образователни инициативи „Двери“. Всички участници в конкурса получиха книжки и икони на св. Йоан Рилски.

Мнението на журито е, че темата е била вдъхновяваща за много деца, които са били запленени от образа на Рилския чудотворец. Малките художници най-често са интерпретирали моменти от житието на св. Йоан, като най-силно впечатление им е направила способността му да общува с дивите животни.

Организаторите отбелязват, че конкурсът е предизвикал голям отзвук сред децата и се надяват той да стане ежегоден. Подобни инициативи, освен че предизвикват творческата енергия на децата, са добър повод те да научат повече за Рилския чудотворец и ролята му за нашия народ.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova