Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Руски изкуствовед ще изнесе лекция в Богословския факултет на СУ

12.10.2021

Руски изкуствовед ще изнесе лекция в Богословския факултет на СУНа 12 октомври руският изкуствовед Юрий Савелиев, професор в Православния хуманитарен университет „Св. Тихон“ на Руската православна църква, ще изнесе лекция в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професорът ще говори на тема: „Византийско християнско художествено наследство и интерпретацията му в изкуството на XIX и началото на XX век“. Заради противоепидемичните мерки лекцията ще се проведе от 18 ч. в хибриден вариант – присъствено в 8-ма аудитория и дистанционно във фейсбук и Тиймс. Осигурен е превод на български език.

Поради ограниченията в залата на Богословския факултет ще присъстват ограничен брой хора. Лекцията може да бъде проследена в Тиймс – тук и във Фейсбук – тук.

Юрий Ростиславович Савелиев е професор в катедрата по история и теория на християнското изкуство на Православния хуманитарен университет „Св. Тихон“ и професор по История на византийското и руското изкуство в Московския държавен университет „М. Ломоносов“.

Проф. Савелиев е на посещение в България заради подготовката на съвместно руско-българско научно издание, посветено на историята на строителството на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София и на творческия път на нейния архитект Александър Померанцев. Научно-изследователският проект е на руския Фонд за фундаментални изследвания и предвижда в рамките на три години да бъде изготвена монография за историята на строителството на храм-паметника „Св. Александър Невски“. Предвижда се предговорът към изданието да бъде на Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство на Патриаршеската катедрала.

По време на престоя си в България на 7 октомври професорът посети подворието на РПЦ в София и се срещна с неговия предстоятел архим. Васиан.

На 14 октомври от 17 ч. Юрий Савелиев ще изнесе публична лекция и в Дома на Москва в София. Темата, по която ще говори, е „Храмовете на св. Александър Невски от XIX и началото на XX в.“. Проф. Савелиев ще разкаже за църквите, посветени на светеца-воин в Москва, София, Варшава, Потсдам, Талин, Баку, Новосибирск и др.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova