Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Започва изграждането на първия храм у нас, посветен на св. Серафим Софийски Чудотворец

27.02.2020

Започва изграждането на първия храм у нас, посветен на св. Серафим Софийски ЧудотворецНа 26 февруари в столичния квартал „Надежда-3“ беше положен основният камък на първия храм у нас, посветен на св. Серафим Софийски Чудотворец. Софийският викарий Белоградчишки еп. Поликарп направи първата копка на храма в деня, когато се отбелязват 70 години от успението на владика Серафим, както е известен руският архиепископ сред българските християни. Новият храм се намира на ул. „Бели Дунав“, а за негов предстоятел е определен прот. Христо Димитров.

В богослужението участваха също архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Евтимий и много столични свещеници, между които ставроф. ик. Ангел Анголов, ик. Кирил Попов, прот. Стилиян Табаков, прот. Методий Корчев и др. В словото си еп. Поликарп разказа защо св. Серафим е известен сред своите съвременници като „архиерея на любовта“ и пожела храмът да бъде завършен бързо, така че християните да имат още една светиня, която да ги обединява, и в най-скоро време вярващите да се съберат за отслужването на първата св. Литургия в новия храм.

Днес в руската църква „Св. Николай Чудотворец“, където се покоят мощите на св. Серафим, беше отслужена празнична св. Литургия по случай празника на светеца от Врачански митр. Григорий и гостуващия у нас украински Виницки митр. Варсануфий (УПЦ-МП).

Богучарският архиеп. Серафим Соболев беше канонизиран през 2016 г. Той е архиепископ на руските православни общини в България от 1921 до 1950 г., когато се упокоява на Неделя православна, 26 февруари.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
dgamalova