Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Двудневен семинар за византийска музика се проведе в София

26.10.2021

Двудневен семинар за византийска музика се проведе в СофияДвудневен семинар по византийско пеене с архонт-майстора на Вселенската патриаршия Григорий Дараваноглу се проведе на 21 и 22 октомври в хотел „Рила“ в София. Семинарът беше организиран от Никола Антонов, ръководител на школата по източно-църковно пеене към столичния храм „Рождество Христово“. Хора от цялата страна и от чужбина участваха присъствено и онлайн в обучението.

Известният преподавател по византийско пеене Григорий Дараваноглу говори за смисъла и мястото на църковната музика в целия ни живот, не само на певницата, но и извън храма: как трябва да се отнасяме към музиката в храма, какво означава да си псалт, какво е призванието на псалта, как се пее утринна, как се пеят пространни мелоси, как се чете Апостол, какво е важно и за какво да внимават певците. Участниците упражняваха различни тънкости на църковното пеене като фтори, хрои, варис и агиа с упражняване на техните интервали. Тези и много други полезни, интересни и красиви тайни на псалтикийното пеене бяха някои от акцентите в двудневния семинар.

В неделя, на 24 октомври, участниците в семинара и гостът Григорий Дараваноглу участваха в богослужението в столичния храм „Рождество Христово“. Григорий Дараваноглу ще пее на архиерейската вечерна в столичния храм „Св. Димитър Солунски“ в навечерието на Димитровден, както и на самия празник на 26 октомври в едноименния храм.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova