Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Започна изграждането на най-големия храм за последните 30 г. в България

27.03.2023

Започна изграждането на най-големия храм за последните 30 г. в БългарияНа големия християнски празник Благовещение, Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи тържествен молебен на мястото на градежа на втория храм в столичния кв. "Люлин", на името на великия българин, духовник, патриот, книжовник, благодетел и чудотворец - Св. патриарх Евтимий.

"Имаме задължението да запомним Св. Патриарх Евтимий с това, че отдаде целия си живот за духовното и национално въздигане на българите. Имаме задължението да строим храмове и манастири в негова чест и младите ни хора да бъдат достойни следовници. Негово Светейшество патриарх Неофит даде своето благословение да се удовлетвори молбата на църковното настоятелство, за да се състои днес този празник и отправи своето патриаршеско благословение", каза епископ Поликарп.

"Храмът е на територията на Софийската епархия и тя не само подкрепя, а е и благословила инициативата, интересува се от цялостния строеж и се стреми да помогне с каквото може", допълни викарият на патриарха.

Преди това, деца и ученици от училищата в района, в присъствието на родители, директори на образователни институции и жители на столицата направиха мащабна арт инсталация с образа на гълъб, символ на Светия дух. След завършването й ято бели гълъби полетяха в небето като символ на вярата в доброто.
"Самият храм го считам за един монумент на обединението. Пожелавам преди всичко здраве, но най вече единение на нашата нация, защото това ни е необходимо във времена като днешните на противопоставяне, на разделение" каза кметът на столичния район "Люлин" Милко Младенов. Той благодари на всички, които участват в градежа на този храм - на Столичния общински съвет, на Българската православна църква и най-вече на църковното настоятелство, в което има "сърцати и духовни мъже".

Събитието бе организирано от Сдружението за национален и духовен възход "Св. Патриарх Евтимий Търновски" като част от дарителската кампания за събиране на 700 000 лв., необходими за завършването на храма, с което ще стане и най-големият храм в България за последните 30 години, изграден изцяло с дарения.

"Храмът не е довършен, но има своята символика и на днешния празник Благовещение хората са дошли с вяра и добро, а децата да рисуват и всички да участват в молебена, отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп. Ако успеем да съберем парите, би трябвало до шест-седем месеца храмът да бъде завършен, като груб строеж", обясни Иван Димитров, член на църковното настоятелство на храма.

В България няма друг храм, кръстен на Св. Патриарх Евтимий, а всичко, което е извършено е надежда, че значими неща могат да ни обединяват. До момента са осъществени изкопни дейности, излети са основите, изграден е подземният етаж и първата плоча. Купени са и десет камбани. Инициативата за изграждането на най-големия храм в страната за последните 30 години е подкрепена от Българската православна църква, от Столичната община и от район "Люлин", а проектът е дарение от архитект Атанас Вангелов.

Основният камък за построяването на храма е тържествено положен на 20 януари 2022 г. от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, в присъствието на президента Румен Радев, на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, както и на представители на различни институции и организации.

Всички могат да станат съпричастни към проекта и да дарят на: Банкова сметка за дарения: IBAN BG34STSA93000029634724 Титуляр: Църква Св. Патриарх Евтимий Търновски

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova