Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

В столичния храм „Рождество Христово“ бяха връчени дипломи за псалти

22.06.2020

В столичния храм „Рождество Христово“ бяха връчени дипломи за псалтиВ деня на Всички български светци в столичния храм „Рождество Христово“ бяха връчени дипломи („птихия“) на дванадесет ученици от школата по източноцърковно пеене на Никола Антонов. Дипломите се издават от Школата по църковна музика към Атинската архиепископия, ръководена от протопсалт Григорий Дараваноглу. Те бяха връчени от Белоградчишки епископ Поликарп, който оглави празничното богослужение в храма.

Изпитът се проведе предишния ден в присъствието на Григорий Дараваноглу, като включваше писмен проект, отговаряне на теоретични въпроси и изпяване на репертоар с определено ниво на трудност на църковнославянски и гръцки език. Всички участници, които бяха от София, Варна, Бургас и Казанлък, се представиха отлично. След изпита псалтите посетиха Германския манастир „Св. Йоан Рилски“, където участваха в празничната вечерня.

За столичния храм „Рождество Христово“ празникът в неделния ден беше двоен, тъй като еп. Поликарп извърши и свещеническо ръкоположение на дякон Павел Димитров, а храмовите духовници свещ. Лъчезар Вълков, свещ. Симеон Змейков и свещ. Петър Кудузки получиха офикията „протойерей“.

Протопсалт Григорий Дараваноглу посети и Рилската св. обител, където получи благословението на игумена Адрианополски епископ Евлогий, и се поклони на светините в най-големия български манастир.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova