Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Св. Синод търси средства за ремонт на сградата на Богословския факултет в София

08.07.2020

Св. Синод търси средства за ремонт на сградата на Богословския факултет в София Сградата на Богословския факултет на СУ, разположена в центъра на столицата, на пл. „Св. Неделя“ № 19, е в окаяно състояние. Руши се не само фасадата на сградата, която е скрита от минувачите с винилово платно, за да предпазва пешеходците от падаща мазилка и плочки от апликациите, но и конструкцията на сградата е нарушена. След няколко злополучни ремонта на наемателите на първия етаж през последните десетилетия сега тя е пропукана и се нуждае от спешен ремонт. Окаяното състояние на сградата не е новина и спешната реконструкция се отлага вече десетилетие.

Новият декан на факултета, доц. д-р Ивайло п. Иванов Найденов, също алармира, че постройката става опасна не само за минувачите, но и за обитателите ѝ. Пред в-к „Дневник“ той разказва, че е искал да се свърже с известния художник Кристо (Явашев), за да опакова историческата сграда, та да не загрозява пейзажа, а и да обърне внимание върху проблемите ѝ.

Собственик на емблематичната постройка е Св. Синод. Тя е изградена в началото на миналия век като сграда-паметник на Българската екзархия. Но сега синодът не разполагал със сумата от близо 9 милиона лева, необходими за ремонта, казва за същото издание главният секретар на Св. Синод Мелнишки епископ Герасим.

Факултетът не е включен и в проекта за реконструкция на площада „Св. Неделя“, който предстои да започне скоро.

Доц. Найденов казва за „Дневник“, че има изготвен проект за възстановяване на сградата в първоначалния ѝ вид – с купола, разрушен при бомбардировките над София през пролетта на 1944 г., който се прадвижда да е стъклен, а под него ще има голяма актова зала.

За изготвянето на проекта Св. Синод е платил около 240 000 лв на архитектурна фирма. В него е включен и монтаж на външен стъклен асансьор от страната на ул. „Позитано“ за студенти със затруднено придвижване, уточнява еп. Герасим.

Сградата на факултета е призната от Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) за архитектурна ценност с национално значение. Проектът за ремонт е съгласуван с всички заинтересовани институции, но пари за изпълнението му няма.

„Св. Синод няма пари да плати такъв ремонт“, смята доц. Найденов. Само общо действие на държавата и на Българската православна църква може да се справи със задачата, казва деканът пред „Дневник“. Архиереите се надяват на среща с министър-председателя Бойко Борисов да измолят от него средства за спасяването на сградата.

Състоянието ѝ ще се усложни още повече, когато започнат ремонтите на площад „Св. Неделя“. Това може да заплаши целостта на постройката, смятат обитателите ѝ. Освен Богословския факултет в сграда се помещават също синодните институции Национален църковен историко-археологически музей и Църковно-исторически и архивен институт при Българската патриаршия. Приземните етажи на сградата се дават под наем на магазини, банкови офиси и ресторанти.

Засега Св. Синод е решил само, че през есента ще отпусне около 30 хиляди за нов винил, който да продължи да крие рушащата се фасада. Старата „опаковка“ е от 2015 г. Ще бъдат сменени и обтегачите на винила с нови, за да предпазва хората от падане на мазилката, очерта близкото бъдеще на сградата на Богословския факултет еп. Герасим пред в-к „Дневник“.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
dgamalova