Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Подписаха договора за дарение за изграждане на Център за талантливи деца в града

23.05.2016

Подписаха договора за дарение за изграждане на Център за талантливи деца в града На 25 април официално бе подписан договорът, с който Мария Жекова дарява имот на Община Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината. В масивната сграда, която е в центъра на града и е с данъчна оценка над 1 млн. лева, ще бъде изграден Културен център за даровити деца, който ще носи името на покойния вече проф. Петър Жеков - виден общественик, композитор, писател и учен-генетик, носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора" и брат на Мария Жекова. Решението за дарението бе подкрепено с 45 гласа „за“ от общинските съветници в края на февруари.

На тържествената церемония, която се проведе в зала „П. Р. Славейков“ на общината, присъстваха зам.-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, председателят на ПК по култура и вероизповедания към ОбС Милена Желева, секретарят на Общината Делян Иванов, общински съветници, представители на културните институции, общественици и журналисти. В Културния център ще бъдат изградени зали за концертни изпълнения (камерна зала), и за детски хор, който изпълнява църковни песнопения.

„Искам да ви изкажа едно огромно благодаря за този жест! В такъв момент е много трудно човек да намери подходящите думи, точните думи, за да изразим нашето възхищение. Дълбок поклон пред Вас! Сигурна съм, че някъде там отгоре, ни гледа Вашият брат, многоуважаваният наш съгражданин проф. Петър Жеков и се гордее с Вас и възможността, която давате на талантливите деца на Стара Загора“, каза зам.-кметът Красимира Чахова. „Пожелавам ви още дълги години здраве и да прережем заедно лентата на Културния център, който ще бъде изграден“, допълни тя. „Радвам се, че мога да оставя нещо на старозагорци, което да остави следа и този културен център да бъде в полза на децата с талант от нашия град. Искам да изкажа благодарност на кмета Живко Тодоров, както и на неговия екип, които се погрижиха за подготовката на документите. Надявам се да имам щастието да присъствам на официалното откриване на Центъра“, сподели Мария Жекова. Думи на признателност към благородното дело, което извърши старозагорката, изказа и зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „Госпожо Жекова, това, което вие оставяте в полза на града ни и нашите деца, е памет, жест, който е мерило за трайност! Това благородство ви нарежда редом до брат ви. Всички тук прекланяме глава пред вас!“

По време на церемонията прозвучаха две песни, „Чуй“ и „Душата ми плаче за сняг“, в изпълнение на Денис Иванов и Полина Влахова, както и източно православни песнопения на октет „Св. Йоан Дамаскин“, с диригент Стефка Минкова, чийто композитор е проф. Жеков.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova