Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Парализирана жена от Родопите, развълнувала България, вече ходи на училище

16.04.2019

Парализирана жена от Родопите, развълнувала България, вече ходи на училище Ася е твърдо решена да завърши средното си образование, въпреки трудностите

Историята на Ася от родопското село Стърница развълнува цяла България. Момичето е почти парализирано от 3-годишна възраст, когато претърпява тежък инцидент. Въпреки че не може да ходи самостоятелно, тя може да плете с помощта на краката си. А днес прекрачва училищния праг отново, за да получи средно образование - единственият път за сбъдване на мечтата й - да си намери работа.

Преди време Ася беше затворник на собствения си дом, защото нямаше количка, с която да се придвижва, и до къщата й нямаше път. Тя и още десетки хора бяха излъгани от некоректен зъболекар, заради когото Ася нямаше зъби. Тогава група журналисти й се притекоха на помощ. Днес тя се усмихва без притеснения и излиза навън, макар и само до ореха пред къщата.

Жителите в село Стърница са малцина, а приятелите на Ася са виртуални - в социалните мрежи. Когато има нужда да говори с някого, момичето говори на цветята. От миналата година е ученичка в училището на близкото село Баните. Започва да учи отново, след като вижда програма за работа за хора с увреждания към бюрото по труда. От общината й отговарят, че за да бъде наета на работа, трябва да има завършено средно образование, а тя е учила само до 8 клас. До четвърти майка й я носи на ръце до училището в Стражица. Основното си образование завършва благодарение на учители, който идват в дома й, за да й преподават.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info