Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Художничката Мара Латева дари картина на училище Д-р Петър Берон в Свиленград

25.05.2023

Художничката Мара Латева дари картина на училище Д-р Петър Берон в СвиленградКартина от художничката Мара Латева ще краси училище „Д-р Петър Берон“ в Свиленград. Тя е дар по случай 100-годишнината от създаването на училището, достоен приемник на Одринската българска мъжка педагогическа гимназия „Д-р Петър Берон“.

„Щастлива съм, че съм била ученичка точно в тази гимназия. За всичко, което остана в сърцето ми цял живот и за всичко, което научих от моите учители, дълбок поклон“. Това е написала в посвещението си художничката-галерист.

Творбата изобразява тракийското светилище край източнородопското село Ночево. Тя потвърждава, че не за първи път Латева търси вдъхновение в природата, историята, митологията. Първи видяха картината някогашни съученици на Латева, събрали се на вълнуваща среща на своя випуск в Свиленград. За тях и за ценители на изкуството в града художничката подреди временна камерна изложба.

След гимназията в Свиленград Мара Латева завършва университета „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Tърново, специалност скулптура. Представяла е самостоятелни изложби в Хасково, Пловдив, София, Бургас и други градове у нас и в други страни. Нейни картини и пластики са показвани в експозиции в Турция, Сърбия, Румъния, Словакия, САЩ и други държави.

Последната й изложба в чужбина, за която Haskovo.info писа, бе миналата пролет във Виена. Сътворените през различни периоди 25 творби-живопис, графика и скулптура – бяха обединени под мотото „Синхрон“, израз на идеята, че човекът и вселената са едно неотделимо цяло.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova