Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

20-годишният Тони се нуждае от 220 000 лева за трансплантация

12.04.2019

20-годишният Тони се нуждае от 220 000 лева за трансплантацияЗдравен абсурд. 20-годишно момче, болно от тежка форма на левкемия, трябва да пътува от Германия до България, за да се уверят здравните власти, че има нужда от трансплантация. Едва тогава държавата може да му отпусне финансова помощ.

Близките на Тони Костов водят отчаяна битка с институциите и организират акции, с които да съберат необходимите средства за операцията.

Животът на Тони Костов се променя в началото на ноември миналата година. След изваждане на зъб лимфните му възли започват да се подуват и става ясно, че нещо със здравето му не е наред.

„И поставят диагноза остра левкемия. И оттук нататък тръгваме по този път, трудния и тежък път за цялото семейство”, разказва Светлана Костова, майка на Тони.

Тони изкарва около два месеца в Александровска болница в София. Там родителите му така и не разбират какво им предстои.

„Това, че трябва да се прави трансплантация, евентуално как ще стане това, по какъв начин, какъв е пътят, който трябва да извървим, за да стигнем до тази трансплантация, ние не знаехме”, обяснява Светлана Костова.

След като получават обяснение, че лечението у нас продължава повече от година, родителите на Тони решават да не губят време и заминават за Германия. Там разбират, че е нужна спешна трансплантация, която трябва да се случи не по-късно от месец май. И струва 440 000 лева. В тежката ситуация семейството решава да потърси помощ от институциите. Подават искане до Здравната каса за така наречения формуляр S2, с който държавата да поеме разходите по операцията. Молбата е прехвърлена към здравното министерство. А оттам заявяват, че за да се отпуснат пари, Тони трябва да фигурира в регистъра на Агенцията по трансплантациите. За да бъде вписано там обаче, момчето трябва да се прибере у нас, да прекъсне лечението си и да премине през дълга и сложна процедура. Той обаче е в състояние, в което няма да издържи дори полета.

Така за семейството на Тони остава само един вариант - да се съберат в близките 20 дни оставащите 220 000 лева - чрез благотворителни инициативи, търгове и дарения.

DMS-номер не може да бъде открит, защото официален отказ за държавна финансова помощ от министерството няма, а това е задължително условие за издаването му.

Затова десетки хора от Кюстендил започват да събират средства. Сред тях е самата Анелия. Разказахме ви за нея и дъщеря й Бети преди 5 години, когато момиченцето се бореше с тежка левкемия. Днес Бети и друг преборил болестта - 5-годишния Вальо се опитват да помогнат на Тони.

В болницата в Германия Тони чака операцията, която ще го спаси. Пред тежката болест той не се е предал и надежда не губи. Сили намира в своята страст - музиката.

В отворено писмо до премиера и до здравните институции близките на Тони Костов настояват за решение на казуса. Междувременно, от здравното министерство обясниха за NOVA, че извършването на костно-мозъчни трансплантации на българи в чужбина и финансирането им не е от компетенциите на новата Изпълнителна агенция за медицински надзор, която преди дни пое функциите на Агенцията по трансплантация.

Ако искате да помогнете, може да го направите:

Дарителска сметка: BG25SOMB91301066156201

PAYPAL: [email protected]

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info