Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Общински оранжерии ще захранват хранителните нужди на детските градини в Троян

19.11.2020

Общински оранжерии ще захранват хранителните нужди на детските градини в ТроянСамо преди дни Община Троян се сдоби с оранжерии за отглеждане на екологично чисти зеленчуци, които ще се ползват за приготвяне на храна за детските заведения в общината.

Оранжериите са изградени в кв. Кнежки лъг на мястото на старото училище „Отец Паисий“. Те са част от проект за здравословно хранене на децата на община Троян, разработен и финансиран от Община Троян. Преди две години беше засадена овощна градина в района на Троянско поле с биологични овощни насаждения. Тази година градината даде и първите си плодове. През 2022 г. се очаква да даде и първата си нормална реколта.

В оранжериите ще бъдат засадени био зеленчуци. През 2019 г. инвеститор в Троян с немски произход – г-н Вайл дари сглобяема сграда, в която ще бъдат разположени две хладилни помещения (за плодове и за зеленчуци), подготвително помещение, складово помещение и битово помещение със санитарен възел, както и помещения за персонала.

В бюджет 2020 са заложени средства за изграждане на оранжерията. Първият етап на COVID-кризата наложи известно закъснение в изграждането на оранжерията, но сега тя вече е на планираното място. Предстои засаждането на био зеленчуците и включването им в менюто на децата от детските ясли и детските градини на община Троян. Оранжерията е стъпка в пакета от дейности, които Община Троян предприема за здравословно хранене на децата.

Припомняме, че Община Троян е и част от проекта „BioCanteens“ по Урбакт III, благодарение на който има възможност да обменя опит и добри практики по темата с партньорите си от Румъния, Гърция, Италия, Франция, Белгия и Португалия.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
dgamalova