Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Да подариш време и грижа на библиотеката от детството си

25.02.2019

Да подариш време и грижа на библиотеката от детството сиДа подаряваш време и грижа на мястото, където си прекарал детството. Вече няколко години две момичета от Пловдив са доброволци в читалището в село Царацoво.

Любовта към книгите и техния дом за две вече 17-годишни момичета пламва през летата на село. „Може би съм била в детската градина с баба ми, която също живее в Царацово, решихме да се разходим до центъра и тя ме попита: Искаш ли да вземем една книжка от библиотеката? И аз казах: Добре”, спомня си Александра Виденов.

„Много обичах да идвам с дядо, аз още не можех да чета, но той си взимаше книги за него, постепенно той започна да ме учи да чета и аз също започнах да си взимам книги. Макар и на село, библиотеката тук притежава книжен фонд от над 14 хил. тома и над 300 читатели”, сподели Михаела Михова.

От малки, Александра и Михаела са част от младежкия танцов състав към читалището, а вече няколко години са и помощници в библиотеката.

„Могат да обработят купчина книги и да ги пуснат в употреба, те знаят вече какви неща се поставят върху книгите, като отличителни знаци, работят вече с датниците”, каза Елисавета Сандекова, библиотекар.

Миналото лято момичетата посвещават ваканцията си на дейности, свързани с читалището. Помагат в организацията на местни празници и чествания. Занимават се и с най-малките. Въпреки училищните задължения, двете се стараят да идват в Царацово и да помагат поне веднъж седмично.

Михаела споделя, че нейната награда са усмивките на хората. Александра пък е категорична, че предпочита са прекарва времето си в читалището, отколкото в градския мол. В края на миналата година Александра и Михаела получават и заслужено признание – награда за доброволчество.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info