Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Училище поема разходите по висшето образование на своя ученичка

09.08.2019

Училище поема разходите по висшето образование на своя ученичка По света отдавна има практика на талантливите ученици да се заплаща по-нататъшното обучение срещу работа обратно в училището, което са завършили. Същата добра практика приложиха и от СУ "Емилиян Станев" във Велико Търново, откъдето ще поемат всички семестриални и други такси за висшето образование на една от тазгодишните абитуриентки.

Габриела Петрова е един от най-активните ученици във великотърновската гимназия СУ "Емилиян Станев". Тя се е изявила в много области като училищния парламент и даже е била лектор на Младежкия червен кръст в града. Габриела е забележително момиче с много желание да помага, затова не е странно, че е решила да учи педагогика с химия и биология в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Но нейното образование ще протече с малко по-различни изисквания. Директорката на гимназията слключва много необичаен договор в момичето. Училището ще поеме разходите за висшето й образование, а след като тя завърши, ще се завърне в родното училище, в което е била от 1. клас, и ще преподава като учителка по химия и биология.

"Аз зная от много време, че Габриела иска да бъде учител, и когато разбрах, че се е насочила към началната педагогика, реших да поговоря с нея. Точно когато тя ще е завършила вече своята бакалаварска степен, ние ще имаме нужда от учители по тези предмети. Затова й предложих да помисли над идеята ние да финансираме, докато учи за бакалавър, а тя да се върне после да работи при нас", разказа директорката Кина Котларска. Това е първата такава инициатива, въпреки че г-жа Котларска е поемала разходите за по една семестриална такса на свои бъдещи учители и преди.

Габриела е знаела, че иска да е учител като майка си от дете. Като лектор към МЧК вече е придобила опит в общуването с деца и подходите, които трябва да имаш. "Първите думи, изречение, жестове са важни, защото, ако те ни грабнат, магията се получава. Ако не стане веднага, много мъчно падат бариерите след това", Габи признава, че това е най-голямото й притеснение.

Това няма да е последният път, в който се сключва подобен договор в гимназията. "Няма да е последното дете, с което ще направим такъв договор. Аз като директор зная какви учители ще са ни нужни след години и наблюдавам други деца, които като Габи имат талант да бъдат учители", споделя Кина Котларска.

Надяваме се и много други училища да вземат пример от тази гимназия и да помагат на учениците си. Няма нищо по-хубаво от това да се върнеш в родното школо, но да си зад бюрото, не зад чина. Това е една прекрасна инициатива, която не само може да помогне на деца в неравностойно положение да получат образованието, което искат, но и да вдъхне живот и нова перспектива в училищата в по-малки градове. Нека директорите из цялата страна се поучат от действията на г-жа Котларска и почерпят от нейната добра практика в своите училища!


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info