Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Безплатни прегледи за рак на простата във Варна

13.11.2019

Безплатни прегледи за рак на простата във ВарнаВарненската „Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков“ подкрепя международното движение „Movember“, което цели да привлече вниманието към сериозните проблеми на мъжкото здраве.

За целта в урологичния кабинет на общинската болница през целия ноември ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи за рак на простатата. Тази година политиката на лечебното заведение за активна превенция на онкологичните заболявания бе подкрепена финансово от община Варна.

Акцентът през ноември е борбата с рака на простатата – най-страшният и безкомпромисен убиец на мъжа в зряла възраст. Заболяването е сред трите най-смъртоносни карцинома в света, на второ място при мъжете след рака на кожата, като изпреварва белодробния и колоректалния карцином. Годишно в Европа се регистрират около 190 000 новооткрити случаи. В България новооткритите са около 3 500 годишно или около 10% от всички онкологични заболявания. Като причина за смъртност от онкологични болести карциномът на простатата е на второ място след белодробния.

През миналата година през урологичния кабинет на СБАЛОЗ – Варна, са преминали 3 962 души. При 235 от тях е открито злокачествено заболяване на простатата. За да се лекува адекватно карциномът на простатата, е изключително важно той да бъде открит навреме. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-ефективно е лечението. Ежегодната профилактика за мъже над 45 г. е най-сигурният начин за ранното откриване на рака на простатата. При смущения в уринирането личните лекари могат да насочат пациентите към специалист-уролог.

За движението „Movember“

Моvеmbеr e мeждyнapoднo движeниe, имaщo зa цeл дa нacoчи oбщecтвeнoтo внимaниe ĸъм cepиoзнитe пpoблeми нa мъжĸoтo здpaвe. Зa пoпyляpизиpaнe нa инициaтивaтa oт едноименната фондация пpизoвaт вcичĸи мъжe дa cи пycнaт мycтaци пpeз нoeмвpи, за да се „промени лицето на здравето на мъжете“, както и дa ce вĸлючaт в пyблични диcĸycии нa здpaвнa тeмa, дa ca aĸтивни в coциaлнитe мeдии и в нeфopмaлeн пpиятeлcĸи ĸpъг. Глoбaлнaтa инициaтивa тpъгвa oт Meлбъpн, Aвcтpaлия пpeз 2003 г. и днec e ocoбeнo пoпyляpнa пo цял cвят cъc cвoитe мycтaĸaти пapтитa.

Записването ще се извършва на регистратурата на СБАЛОЗ – Варна, на бул. „Цар Освободител“ 100 и на телефон 052/975-840.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info