Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Ватопедският манастир дава едногодишни стипендии за православни богослови

12.08.2019

Ватопедският манастир дава едногодишни стипендии за православни богослови Институтът „Св. Максим Грек“ с подкрепата на Ватопедския манастир открива стипендиантска програма по богословие за чуждестранни студенти „Евгений Вулгарис“. Евгений Вулгарис (1716-1806 г.) е основател на светогорската школа „Атониада“ – богослов, философ, учен, поет и всеправославен учител.

Програмата „Евгений Вулгарис“ е предназначена за православни богослови (на възраст до 37 г.), които трябва да са с докторска степен или да са докторанти. Продължителността на обучението е 1 година (1 октомври – 30 септември). То ще се провежда на гръцки език.

Необходими условия за кандидатстване: Кандидатите богослови трябва да имат добри познания по старогръцки, новогръцки и английски език; високо равнище на богословски знания и академични качества; достатъчни познания по „Microsoft Office“.

Обучението ще се провежда във Ватопедския манастир на Света гора, което предполага, че участие могат да вземат само богослови-мъже заради режима на недостъпност за жени на Атон. Там стипендиантите ще трябва да бъдат три пъти по два месеца в рамките на годината (октомври-ноември, февруари-март, май-юни).

През останалите шест месеца те ще работят самостоятелно върху своята писмена работа, която трябва да представят накрая. Месечната сума на стипендията възлиза на 800 евро. Участниците живеят в самостоятелни стаи във Ватопедския манастир и ползват всички условия за обучение там. При желание и отлични резултати стипендията може да бъде удължена с една година за работа и изследване в други светогорски манастири.

Целта на програмата е богословите да получат задълбочени познания върху православния духовен живот и богословие чрез литургичното и духовно предание и опита от живота в Христос. Това обучение ще се осъществява чрез опитно участие в богослужебния и духовния живот на братството на обителта. Богословите ще се запознаят с известни личности – духовници и преподаватели, които ще водят техните занятия.

Център на програмата ще бъде изучаването на светоотеческите съчинения, тълкувани от съвременни отци и исихасти като св. Силуан Атонски, старците Софроний (Сахаров), Йосиф Исихаст, Емилиан Симонопетрит, св. Паисий Светогорец, св. Порфирий Кавсокаливит, св. Юстин (Попович), св. Амфилохий (Макрис), св. Яков (Цаликис), отец Филотей (Зервакос), стареца Клеопа (Илие), св. Серафим Вирицки, Тадей Витовнишки, отец Серафим (Роуз) и др.

Освен това стипендиантите ще взимат участие във всички събития, организирани от Ватопедския манастир, на които ще присъстват академични преподаватели, епископи, игумени, духовни отци.

За чуждестранните студенти ще бъдат осигурени допълнителни уроци по старогръцки и новогръцки език за задълбочаване на техните познания.

Всеки месец те трябва да представят по една малка писмена работа по предварително зададена тема (общо шест). Финалната работа в рамките на 50 страници ще бъде представена и оценена в манастира от двама преподаватели. Накрая всички успешно завършили ще получат диплома от института „Св. Максим Грек“, която обаче не дава академична титла.

Председател на програмата е игуменът на Ватопедския манастир. Ръководител е проф. прот. Константин Коман от Богословския факултет в Букурещ. Лектори ще бъдат Лимасолски митр. Атанасий, Навпактски митр. Йеротей (Влахос), Черногорски митр. Амфилохий, игуменът на Ватопедския манастир архим. Ефрем, игуменът на Симонопетра архим. Елисей, архим. Захариас (Захару) и архим. Николай (Сахаров) от манастира в Есекс, Англия, проф. Георги Мандзаридис и проф. прот. Василий Калиакманис от Солунския богословски факултет, проф. прот. Константин Коман от Букурещ, прот. Николай Лудовикос от Висшата църковна академия в Солун и проф. Никос Николаидис от Атинския богословски факултет.

Кандидатите трябва да подадат следните документи:

1. Молба за участие до Института „Св. Максим Грек“

2. Фотокопие на личната карта или паспорта

3. Диплома за докторска степен по богословие или за активна към момента докторантура

4. Диплома за завършено богословско образование

5. Документ за владеене на новогръцки и старогръцки език

6. Препоръчително писмо от духовния отец на кандидата

7. Препоръчителни писма от двама университетски преподаватели

8. Една кратка и една разширена автобиография

9. Кратко мотивационно писмо на гръцки език (до две страници), в което да се обоснове желанието за участие в програмата.

Документите за кандидатстване се подават до 10 август на адрес:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΟΣ, ΠΑΝΟΡΜΟΥ 70-72, ΑΘΗΝΑ, 11523

или по интернет на адрес: [email protected]

Повече информация можете да получите чрез запитване на адрес [email protected] или по телефона 210-6141171 (10:00 – 17:00 ч.).


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova