Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Международен културен форум във Велики Преслав организира конкурс за изява на български ученици

25.02.2020

Международен културен форум във Велики Преслав организира конкурс за изява на български ученициЗа трета поредна година ще се проведе Международен културен форум „Велики Преслав – история на цял един народ“, организиран от община Велики Преслав и утвърден от Министерство на образованието и науката. Форумът е включен в националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2019-2020 г.

През април 2018 г. беше първото издание на конкурса, в който взеха участие ученици от деветнадесет области с повече от триста творби. От 2019 г. форумът прерасна в международен, тъй като участваха и ученици от българските училища по света и от небългарски училища в България и чужбина.

Основната цел на форума е популяризиране и утвърждаване на културно-историческото наследство на България и на приноса ѝ за развитието на европейската и световната култура.

Специфичните цели са:

- насърчаване на интерес у младото поколение към културно-историческото наследство на Велики Преслав и мястото на българската писменост и култура във формирането на европейската и световната култура;

- организиране на форум и конкурс за изява на ученици в областта на историята, литературата и изкуството;

- включване на ученици от българските училища от Европа и света за насърчаване на интереса им към историята и културата на България и чувството за принадлежност към Родината;

- опазване на чистотата на българския език и съхраняване на родовата памет;

- включване на ученици от небългарски училища от България и чужбина с цел запознаване и популяризиране на българската история и култура; - създаване на приятелски връзки между български и чуждестранни ученици.

Конкурсната програма на форума включва възможност за изява на деца и ученици от 1 до 12 кл. (разделени в три възрастови групи) чрез:

- литературно творчество – стихотворение и есе;
- художествено творчество – по видове изкуства: живопис, графика, скулптура, приложно-декоративни изкуства.

Всеки участник може да се включи с не повече от две творби.

Срокът за получаването им е до 15 март 2020 г.

Литературните творби следва да бъдат изпращани на електронния адрес: [email protected], а художествените творби – на следния адрес: гр. Велики Преслав, ПК 9850, ул. „Борис Спиров“ № 61, Народно читалище „Развитие 1874“ (за библиотеката), телефон за връзка: 0538 4 35 67.

Всеки ученик получава диплом за участие, а наградените в трите възрастови групи по раздел и жанр – медал, статуетка и грамота. Предвиждат се и други награди.

Връчването на наградите ще се състои през м. април 2020 г. Творбите ще бъдат подредени в изложба в община Велики Преслав, зала „Тържествена“, и остават в учредения от 2018 г. фонд на форума. Ще бъде издаден диск и алманах с творбите, който ще бъде изпратен на училищата, включително и на българските училища в чужбина.

Повече подробности за изискванията към творбите и организацията на конкурса – тук.

Създадена е и фейсбук-страница на форума: Международен културен форум „Велики Преслав – история на цял един народ“.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info