Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Пенсионерите имат право на безплатна ваксина срещу грип при своя личен лекар

08.10.2021

Пенсионерите имат право на безплатна ваксина срещу грип при своя личен лекарХОРАТА НА И НАД 65-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ МОГАТ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ БЕЗПЛАТНА ПРОТИВОГРИПНА ВАКСИНА, ОСИГУРЕНА ОТ ДЪРЖАВАТА. Имунизациите стартират от средата на октомври в кабинетите на личните лекари. Инициативата се реализира по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019 – 2022 г.

Кампанията е насочена към пенсионери, тъй като те са най-уязвими и застрашени от тежко протичане на вируса и дори леталитет. Набавените дози обаче не обхващат всички представители на третата възраст, а до 25 процента от населението в този възрастов интервал. Причина за това е проведено проучване сред хората на и над 65 години, касаещо реално поставените препарати в минали години.

Така всъщност изборът на сортиране на пациентите остава за общопрактикуващия лекар. Той трябва да прецени съобразно заболяванията на съответното лице дали рискът за определен човек е по-голям в сравнение с други пациенти. От здравното министерство уточняват, че хората с хронични заболявания на дихателната, сърдечносъдовата система, с диабет, лица на хемодиализа и други следва да са приоритетни за ваксина.

Сезонният грип, както и COVID-19 се разпространяват по въздушно-капков път. Ето защо носенето на маски, недопускането струпване на хора в затворени помещения, спазването на стриктна лична хигиена и честата дезинфекция се очаква да ограничат рязко респираторните заболявания. Експертите обаче на този етап не могат да дадат категорична прогноза как ще се развие грипният сезон 2021 – 2022 г., дали мерките отново ще снижат разпространението на грипния вирус или поради продължителното потискане той ще мутира в нови, по-агресивни щамове.

Симптомите на сезонния грип наподобяват тези на коронавируса – температура, възпалено гърло, отпадналост и кашлица, но началото му е много рязко и драматично.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova