Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Откриха изложбата базар за мартеници, правени от хора с увреждания

19.02.2024

Откриха изложбата базар за мартеници, правени от хора с уврежданияЩандът се намира в района на сградата на Общината, до чешмичките, и представя красиви червено-бели изделия, за които стотици деца, възрастни и хора с увреждания са работили месеци наред. Приходите от продажбите ще отидат за закупуване на материали за артателиетата на звената и други нужди на институциите.

„За 13-а година организираме базара. С много голямо желание и изключително зачитане на това, което правят децата, възрастните и хората с увреждания, ние продължаваме традицията да представяме произведеното от социалните услуги. Нашата изложба базар „Баба Марта бързала, мартенички вързала“ ще зарадва всички граждани и гости на нашата община. Нека хората да се отбият и да погледнат какво се предлага на щанда“, призова Росица Димитрова, началник на общинския отдел „Социални дейности и здравеопазване“.

Тя посочи, че изложбата базар дава голям смисъл и емоции на потребителите на социални услуги, защото, подготвяйки се за него, те усвояват редица знания и умения. По думите й творбите всяка година задобряват и хората създават по-красиви и по-сложни като техники мартеници.

„Подготвили сме не само мартеници. Имаме картички за 8 март, сувенири с квилинг техника, картини, гоблени и др. Стараем се да работим с природни материали, за да може да надминем китайските изделия и да покажем българското – шевицата, вълната и трикольора. За нас е важно да предаваме традициите от поколение на поколение и искаме да покажем майсторството на ръчния труд“, заяви Йотка Вълева, председател на организацията.

„Малко по-скъпи са нашите изделия от китайските, но в тях са вложени много труд, любов и социална работа. Всичко е изработено от хора с увреждания, а целта е да се социализират. Те искат да са полезни на себе си и на обществото“, коментира тя.

Допълва, че тази година участват в базара с над 2500 мартеници.
„Приходите ще бъдат използвани за закупуване на нови материали, както и за покриване на разходите за участие във фестивали за хора с увреждания. Благодарим на Общината, че всяка година ни осигуряват транспорта до събитията, а нощувките са за наша сметка“, поясни Вълева.

В минали години с част от събраната сума от продажби са осигурявали финансови помощи за децата на членове на организацията за абитуриентски балове, лечение и др. дейности.

На щанда до 1 март ще се представят общо 32 социални звена и организации.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova