Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Дариха апаратура за учебна практика на бъдещи терапевти и рехабилитатори

09.06.2020

Дариха апаратура за учебна практика на бъдещи терапевти и рехабилитатори Единствената училищна паралелка за терапевти и рехабилитатори в област Велико Търново получи дарение от апаратура, с която нормално да се провеждат практическите занятия по рехабилитация и кинезитерапия. Граждани дариха три медицински апарата на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново.

Учебното студио по терапия и рехабилитация в Хуманитарната гимназия вече ще провежда нормално учебните практики и обучението на бъдещите рехабилитатори и кинезитерапевти. Дарението включва уреди за магнитотерапия, ултразвукова и електротерапия. „Досега децата само гледаха, а от новата учебна година реално ще могат да работят с тези уреди“, обясни учителката Силвия Петрова.

„С тези три апарата ще се учим. Всяка изминала година идват все нови и нови ученици, на които им е необходимо наистина да видят на живо как стават процедурите, как се изпълняват и какъв е ефектът. Досега нямахме такива апарати. С помощта на болниците, където посещаваме и караме учебната практика – децата виждат, запознават се с апаратите, но само се запознават. На тях не им е разрешено да работят с пациенти. Мисля, че не беше достатъчно, а сега тук, в кабинета, ще можем наистина да покажем.“

Повече от 30 ученици ще ползват новите апарати за терапевтични процедури чрез магнитно поле, с ултразвук и чрез електричество.

Инициатор на дарителската кампания за трите апарата е застрахователят от Велико Търново Венелин Иванов. Директорът на училището разказал на дарителя за новите специалности и споделил, че не е по силите на училищния бюджет да отдели малко над 2000 лева за медицинската апаратура, която е нужна за качественото обучението на децата.

„Както в стари времена хората в градовете и селата на България не са чакали от някъде да дойдат средства. Едно време Първа гимназия, сегашната Хуманитарна гимназия така се е издържала - от градския еснаф и от църквата. Реших, че сумата, която видях и получих като оферти от различни фирми, не е много голяма. Потърсих помощ от приятели“, разказва той.

Един от отзовалите се в дарителската кампания за новата апаратура за бъдещите терапевти и рехабилитатори е и Венцислав Спиридонов, председател на Великотърновския общински съвет.

„Аз винаги гледам гимназията да върви нагоре, а единият от начините е освен чрез добрите учители, които се събраха тук, е да имат и добра база. За добрата база не е хубаво само да разчитаме на общинските пари. Въз основа на няколко приятелства сега направихме това дарение, преди няколко месеца – друго. Надявам се, че скоро ще оборудваме всички ученици с таблети. Ще има повече уреди за тази паралелка. Гимназията да си върне своето място в учебната зона на Велико Търново“.

Голяма част от завършилите паралелка от специалността „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове“ вече работят в спа хотели, други са продължили образованието си. Директорът на Хуманитарната гимназия във Велико Търново Павлин Витанов посочи, че успешно приключват втория срок с дистанционното обучение. Само четирима ученици не са имали устройства, но са получили от училището таблетите, дарени за паралелката по журналистика.

„Някои от децата са по-активни в дигиталната среда, отколкото в училище и обратното, но всички деца искат на училище, физически. Готови сме от новата учебна година да преподаваме, това е нашето желание. Заявяваме като план прием традиционната ни паралелка по журналистика за 26 деца и една професионална паралелка с две професии. Половината е с направление „Терапия, рехабилитация и изпълнител на термални процедури“, а втората половинка от 13 деца е заявена от бизнеса. Тя е „Лаборант за хранително-вкусовата промишленост“ – също една много необходима и много високо заплатена професия, както се оказа“.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova