Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Обществената трапезария във Велико Търново дава топла храна на 75 възрастни хора

24.03.2020

Обществената трапезария във Велико Търново дава топла храна на 75 възрастни хора75 възрастни социално слаби граждани всеки ден получават безплатна топла храна от обществената трапезария във Велико Търново. Общината разкри колцентър, на който се приемат поръчки за доставка на хранителни, битови и санитарни стоки, както и лекарства за хора от рисковите групи за заболяването, които след това се разнасят по домовете на нуждаещите се, включително и на хората, поставени под карантина.

Десетки са самотните възрастни хора, които в условията на пандемията от Ковид-19 и засилените противоепидемични мерки и ограничения, сами трябва да се справят с ежедневието си. Домашният социален патронаж в град Дебелец приготвя храна, която срещу заплащане се доставя за над 500 възрастни и болни хора. Социалната трапезария във Велико Търново изхранва безплатно 75 човека, които също получават храната си от социалния патронаж. Въведени са строги мерки за хигиена, хората чакат на разстояние един от друг, въведен е график, за да не се получава струпване, разказа Юлия Кънева, която е една от жените, раздаващи храната на бедните:

„Идват редовно, вземат си храната и си тръгват. Тази храна е безплатна. Раздаваме я между 11 и 13 часа. Те си идват, вече са свикнали в едно и също време. Маски слагаме, шапка, ръкавици, дезинфектанти има на вратата да си измият ръцете, подът се мие с препарат, хигиената е важна. Повече трябва да се обяснява на тези хора, по-бавно, но разбират, в края сметка разбират. Има го резултатът – няма натрупване, няма да си говорят, да се натискат един в друг, а беше трудно в началото“.

Трапезарията за бедни е в помещение в двора на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Тази безплатна храна е спасението за много хора. От три години на топлите ястия и хляба от трапезарията разчита 75-годишен мъж, представя с като Тодоров. Прибира храната си на разстояние от останалите. Сложил е на лицето си маска за еднократна употреба, носи слънчеви очила, които ползва за предпазни:

„Доволен съм. Днес взехме кюфтета с бял сос, супа топчета и хляб и крем сирене. Нося маска. Отдавна съм си купил, от половин година. Имам доста, купих си 10 бройки. Добре се справяме, не можем да се оплачем. Не можем да си стоим по домовете, нали получаваме храна, няма как“.

С патериците е дошъл да си вземе топлата храна и бившият музикант Илия Ноев. 65-годишният мъж е с ниска пенсия и разчита на трапезарията, за да разнообрази менюто си. Грижи се сам за себе си, всичките му роднини са в чужбина и не възнамеряват да се прибират, споделя той и разказва за дъщеря си в Испания и за кумеца си в Канада:

„Около 30 души имам по целия сват, като започнете от Кипър до Сиатъл, братовчеди, близки, роднини. В Испания положението е същото, мерките са много по-строги, дъщеря ми е там, в Мадрид. Казва, че гледат само от терасата, мъжът ѝ ходи на работа, децата са вкъщи, не ходят на училище. В Канада е мой кумец. Там е по-спокойно. Хората имат някаква друга информация, друга нагласа, друго мислене, различават се от САЩ, от Европа. Тук има някои, които излизат, но по парковете няма хора. Не се притеснявам за себе си. Една душа излиза, и това е. Животът не е вечен. Не бива да се притесняваме. Не съм се примирил, оптимист съм. Животът ще продължи, няма да свърши“.

Десетки великотърновци заявяват желанието си да работят като доброволци за пазаруване и разнасяне на храна и лекарства към нуждаещи се хора по сигналите, които се подават в общинския колцентър, разказа Милена Филипова, която работи в един от двата екипа, които приемат обажданията:

„Ежедневно получаваме по 50 сигнала от Велико Търново и околните села. Най-много обаждания имаме от възрастни и самотноживеещи хора. На тях им се доставят продукти и пособия от първа необходимост, също и лекарства. Шофьорите, които правят доставките имат всички налични и необходими предпазни средства“.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info