Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Частно православно училище ще заработи във Видин през новата учебна година

12.04.2024

Частно православно училище ще заработи във Видин през новата учебна годинаВъв Видин от новата 2024-2025 учебна година ще заработи частно начално православно училище. На 22 март 2024 г. то е било вписано със заповед на министъра на образованието в регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование.

Училището е съвместна инициатива на Видинска митрополия и фондация „Частно начално училище митрополит Неофит Видински“. То ще се помещава в сградата на епархийското училище във видинския квартал „Калето“, в непосредствена близост до митрополитския храм „Св. Николай“ и до сградата на митрополията.

През новата учебна година училището ще приема деца за предучилищна група и ученици в първи клас.

Това е първото частно училище в община Видин. Неговите учредители ще се стремят в училището да се съчетават модерно образование с традициите на българското училище и православната духовност.

Училището носи името на бележития Видински митрополит Неофит, управлявал Видинска епархия от 1914 до 1971 г. По негова инициатива през 1934 г. е изградено Епархийското девическо професионално училище „Тома Лозанов“ във Видин. То е част от многобройните благотворителни инициативи на бележития митрополит-добротворец. В училището са се обучавали бедни девойки от епархията, а към него е функционирала трапезария за бедни деца. Тази година се навършват деветдесет години от освещаването и първия прием на ученици в него.

Видинското училище, което ще се помещава в същата сграда, ще е второто у нас частно начално православно училище. Първото беше открито в Ловчанска епархия през 2019 г. (тук)


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova