Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Хората от Загражден събират средства за иконостаса на новата си църква

10.10.2016

Хората от Загражден събират средства за иконостаса на новата си църкваСлед 300 години камбанен звън оглася отново родопското село Загражден. Там родолюбиви българи градят православен храм "Свети Георги Победоносец". Църквата вече е почти готова и сега местните хора събират средства за иконостаса и иконите.


Сгушено в гънките на планината, на 1300 метра надморска височина село Загражден сега наброява малко над 200 жители. Преди време част от тях се обединяват в инициативен комитет за градежа на православен храм. Идеята назрява от години, но истинската й реализация започва миналото лято.

"Не беше никак лесно, защото за да се съберат средства всеки искаше да види дали нещо сме почнали, дали нещо сме направили, а то нямаше пари да почнем... и аз се принудих да започна с един заем от пак добри хора от 2600 лева някъде и започнах да правим обекта вече, тука докарах машини, започнахме да правим първите копки, основата и така от ден на ден хората започнаха да вярват в това начинание", разказва Стоян Марчев - председател на инициативния комитет.

После градежът върви бързо и изцяло с дарения на средства, строителни материали, труд. Издигната е църковната сграда и 18-метровата камбанария с красив купол, осветени са кръстовете и камбаната.

"С помощта на много хора, дарители, всичко се постига. Наистина, когато човек има вяра в себе си за добрите дела се получават хубави неща, както тази църква тука. Което ще остане един красив спомен тука за селото и най-вече ще си възвърнем християнските традиции нали, защото навремето е имало тука църква преди триста години, тя е била опожарена и развалена от турското нашествие", пояснява Стоян Марчев.

"Нашият род преди около триста години, когато влизат турците тука в Загражден и за да не приемат мюсюлманска вяра, през Балкана бягат през Тополово, отиват и се заселват в село Леново и го основават. Това го предадоха на нас, аз дойдох тука, той казва, че има Иванова махала и Петков гроб, Петков гроб всъщност - то ни са пада на нас прадядо. А Иванова махала е тука, където се намираме и където са живели прадедите ми и аз с голямо желание се включих с каквото мога да помогна", разказва историята на рода си Кръстьо Момчилов от с. Леново.

Той е един от многото дарители от село Леново, които продължават да поддържат връзка с хората от Загражден. Сега беше донесъл икона на Свети Георги за храма. Държеше да подчертае, че е сънувал, че трябва да направи този жест. А местните хора му отвърнаха с благодарност.

"Моето семейство е потомък на последния поп, който е бил в църквата и на Великден той е бил убит от турците и това е била последната църква. И в момента аз много се радвам за откриването на такъв молитвен дом. Благодаря на всички инициатори, на всички, които я подкрепят тази идея, радвам се, гордея се, че имаме такъв дом, на празниците, когато е необходимо да се помолим, когато е необходимо да влезнем, да запалим свещичка", споделя Милка Родопска.

Сега за храма най-важно е да се направи иконостасът. За него също са необходими средства.

"Ще струва около 10 хиляди лева. В момента той се изработва от наши съратници и родопчани на град Смолян, които проявиха изключително разбиране и намалиха всички свои цени и остана просто един труд да заплатим", казва Георги Глушков.

Затова хората от Загражден продължават да набират дарения. Правят го и чрез социалните мрежи и чрез продажбата на книги, които също са дарени. Голямата им мечта е да посрещнат следващия Гергьовден с литургия в новата църква.

Банкова сметка за дарение:
BIC-STSABGSF
IBAN:BG91STSA93000022742624
Банка ДСК

Храм “Св. ВМЧК. Георги Победоносец“
с. Загражден, обл. Смолян
За справки: 0889 149 994 (Стоян Марчев)


Повече за кампанията по изграждането на храма - тук, тук, тук

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova