Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

10-годишната Зара се нуждае от средства, за да се изправи на крака

19.07.2022

10-годишната Зара се нуждае от средства, за да се изправи на кракаКогато се родила преждевременно преди 10 години, лекарите не възлагали надежди за Зара. Днес, въпреки диагнозата хидроцефалия, момиченцето укрепва физически и изрича думички. Всичко се случва благодарение на упоритостта на майка ѝ и ежедневната целодневна рехабилитация, за която помагат добри хора, от които сега Зара отново има нужда.

Зара се ражда преждевременно. Че живота й няма да бъде лесен, майка й разбира две седмици след раждането. Тогава получава и предложение - да се откаже от нея.

„След висока температура и мозъчен кръвоизлив, започна да събира вода в мозъчните пространства. Казаха ми, че тя има хидроцефалия. Извикаха психолог, който да разговаря с мен, защото тя е с тежка форма на заболяването. Той даде много "ценни" съвети - да се откажа от нея. Казах, че дори не искам да коментирам и нямам време за подобен тип разговор”, спомня си с огорчение майката на болното дете Йорданка Стефанова.

Следват осем операции - за поставяне, а после и подмяна на клапа, която да отвежда събралата се в мозъчните пространства течност. Първите си две години Зара прекарва в болница. А следващите са белязани от още операции и ежедневна рехабилитация. За успеха на процедурите лекарите били скептични заради неразвития, по думите им, мозък на детето.

„Тя беше едно мигащо човече, което нямаше почти никакви емоции, не реагираше нито на болка, нито плачеше. Нямаше никакво зрение. Отиваме на неврологичен преглед и чувам: "Какви красиви очи има, жалко че няма да види никога светлината". Беше с абсолютно некоординирана глава. Едната й ръчичка беше неподвижна. Аз бях сигурна, че тя има някакъв капацитет, защото реагираше, когато ѝ говоря. И реших, че ще продължа да ходя, по един или друг начин. Няма да е по клинична пътека, ще бъде скришом, на частно”, разказва майката.

Днес Зара вече е опровергала прогнозите. Има развито частично зрение, разпознава майка си, изрича думи, подава предмети. Има обаче още дълъг път да извърви. От две години рехабилитацията се провежда в чужбина, а сега й предстои и още една операция - 18-а по ред. Предвижда се поставянето на импланти по протежение на гръбначния стълб, като офертата, получена от Турция, е за 47 000 евро.

Тъй като живеят сами, доскоро майката работела, а баба й я гледала. Откакто са в чужбина обаче, разчитат на дарения - от дарителска платформа, дарителска сметка и благотворителен базар, като всеки приход и разход майка ѝ отчита надлежно.

„Без тази операция тя няма шансове да се изправи на крака, защото тялото не е подготвено за това. Нямам мечта със сигурност да учи, защото съм наясно с менталния проблем, който има. Искам просто някога, когато мен ме няма, тя да може сама да се обслужва. Да може да се изкъпе, да си напазарува и да се нахрани - нищо друго. Това са неща, които на нас са ни даденост, но за Зара са истинска борба”, казва Йорданка Стефанова.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova