Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Англичани дариха над 10 000 паунда на селско читалище

Author: dunavmost.com | 15.01.2019

Англичани дариха над 10 000 паунда на селско читалищеНад 10 000 британски лири дариха англичаните Йън и Катрин Колингрууд-Гарик за ремонт на читалището във великотърновското село Миндя.

Към тях се включват и местните жители, които от години събират средства за благородната инициатива и успяват да съберат около 3000 лв.

Ремонтът на покрива на сградата вече е приключил, а в нея се помещават още библиотеката, здравната служба, има и специална зала, посветена на големия писател Васил Попов.

Дарението на английското семейство е най-големият дарителски жест от чужденци в историята на Миндя, разказа кметът на селото Иван Иванов.

Йън и Катрин Колингрууд-Гарик са от “новите” заселници в селото. Купили си къща в селото преди близо 5 години, макар че не живеят в нея постоянно. Прибират се в българския си дом периодично, а последната им визита е в края на миналата година. Очакват ги отново през пролетта.

Йън е собственик на застрахователна компания и се налага да работи в родината си, но винаги, когато имат възможност, със съпругата му се връщат в търновското село. Намерили добри приятели в лицето на местните жители и останалите англичани. Сред тях е и Бевърли Кокс, която живее в селото от 12 години и ръководи арт ателието към читалището. Опитват се да говорят български, макар все още да им е трудно.

Йън и Катрин се включват активно в живота на селото и различните инициативи, организирани от местните жители. Когато научили за необходимостта от средства за ремонт на покрива, решили да помогнат без много шум, но радостната новина бързо се разнесла, тъй като читалището е културният център и сърцето на общността в селото.

Сградата, в която се помещава читалището, е сравнително нова. Открита е през 1996 г., но използваните тогава цигли се оказали некачествени, което наложило подмяната им. От 2005 г. са подменяни два пъти, но след наводнението през 2014 г. се наложил по-сериозен ремонт на покривната конструкция.

В село Миндя, което е на 21 километра от Велико Търново и на 18 километра от Елена, постоянно живеят малко над 200 души.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info