Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Зов за помощ: Бебето Божидар се нуждае от 20 000 евро, за да отстранят киста от мозъка му

05.04.2023

Зов за помощ: Бебето Божидар се нуждае от 20 000 евро, за да отстранят киста от мозъка му "За нашата родина, за нашите деца" събраха 2000 лв., футболистите на ЦСКА и Черно море излизат с фланелки "Заедно за Божидар" в мач за Купата на България.

Благотворителната кампания на фейсбук групата "За нашата родина за нашите деца", организирана от Фен Клуб "Сектор Г", събраха и дариха 2000 лв. за малкия Божидар.

Средствата са събрани на онлайн търг на червените за фланелка с автограф на Иван Турицов. Футболния клуб ЦСКА се присъедини към благотворителната инициативата и откликна на призива на децата от XI-ти б клас ПТГ "Симеон Велики" от Велики Преслав. Тяхната идея е всички футболисти да излязат с фланелки, със снимка на момченцето и надпис "Заедно за Божидар", преди футболната среща за купата на България между ЦСКА и Черно море на 4 април, 20 ч. на столичния стадион "Българска армия".

Средствата са необходими на семейството на Божидар, за да може да замине на лечение в Турция. Там има надежда да бъде отстранена голяма киста, която притиска малкия мозък на Божидар.

Момченцето е родено в 26-а гестационна седмица, 11 седмици преди термина с тегло 1030 гр., с интравентрикуларен мозъчен кръвоизлив III степен. Бебето е първият близнак, а братчето му живее само два дни след раждането. Две седмици след появата на този свят Божи развива екстремна хидроцефалия, като главата му се увеличава с 10 см на месец.

“Във Варна казаха, че няма мозък и не може да се оперира. Тогава завеждащият неонатолог се обърна към мен с думите: Това дете ще бъде толкова тежко ментално и физически увредено, че каквото и да правите оттук нататък все тая", спомня си за жестокото предупреждение майката Димитрина.

След тези тежки думи тя получава и отказ детето ѝ да бъде транспортирано в София. 3 месеца по-късно семейството успява да извоюва това тяхно право. В началото на третия си месец Божи е преведен в неонатологичното отделение към СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев” в столицата.

Лекарите, които поемат грижите за Божидар, установяват, че той е с много силно възпалени декубитални рани по цялата главичка. Цял месец лекарите се борят с инфекциите, причинени от тези рани. В София лекарите също отказват да оперират бебето заради инфекцията. През тези 30 дни главата му достига цели 52 см.

На 1-ви юли 2022 г. Божидар е опериран и му е поставена първата клапа, но раната не може да се затвори месец след това. След още месец клапата се инфектира и Божидар изкарва много тежък менингит, но въпреки трудностите лекарите го спасяват.

Започва се двумесечно лечение и е поставена втора клапа, която също се инфектира на втория месец и отново кара менингит. Последващото лечение е с продължителност от още месец и половина. В резултата на операцията гълтателният и сукателен рефлекс на Божидар се влошават и се налага хранене с назогастрална сонда.

Божидар е вече на 1 годинка, тежи едва 5 килограма и отново се нуждае от операция, тъй като вътречерепното налягане расте. Неврохирурзите у нас казват, че ако поставят клапа, вероятността тя отново да се инфектира е почти 100%, а друго лечение за хидроцефалия няма.

Божидар е резистентен към повече антибиотици и една бъдеща тежка инфекция би била изключително опасна за него.

В Турция дават надежда на семейството на Божидар. Предстои им да заминат, където ще бъдат направени множество изследвания на Божидар. Лекарите планират да бъде отстранена голямата киста, която пристиска малкия мозък и след това да се постави клапна система, като на място ще преценят колко и какви клапи да бъдат поставени. Престоят в болницата в Турция ще бъде най-малко 1 месец.

Божи заминава за Турция само ден след първия си рожден ден, който прекара в болничната стая. Сумата, необходима за заминаването му е 3900 евро, включващи само първоначалните изследвания, 1000 евро престой на ден в турската клиника, както 2500 евро на ден престой в интензивно отделение. След като бъдат направени всички необходими изследвания, Божидар и семейството му ще получат и оферта за оставащата сума, като изискването от страна на клиниката е 20 000 евро авансово плащане, с което да стартират всички интервенции.

Сумата е непосилна за семейството, а животът на едно дете не струва нито 20 000, нито 200 000 евро.

Нека подкрепим и помогнем на Божидар да живее! Банкова сметка:
IBAN BG06BPBI79454072400301
BIC BPBIBGSF
Титуляр: Димитрина Димитрова
Paypal: dimitrina.i.dimitrova@gmail.com
Revolut: 0899903830
News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova