Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Безплатно за глаукома и катаракта в Пловдив

Author: Марица | 06.03.2017

Безплатно за глаукома и катаракта в ПловдивБезплатни прегледи за глаукома и катаракта организира очното отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ - Пловдив. Благотворителната инициатива ще продължи 3 седмици - от 13 до 31 март, съобщи началникът д-р Димитриос Власиадис. Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата, която се провежда от 12 до 18 март 2017 г. Инициатор за поредна година е Световната асоциация по глаукома (WGA) и Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

Прегледите за глаукома и катаракта ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане с модерни безконтактни тонометри. Желаещите да се включат в кампанията трябва да се запишат предварително на тел.: 0879/097-074.

Всички пациенти, които имат болки в областта на очите, главата и слепоочието, сълзене, сърбежи, замъгляване, зачервяване, е добре да потърсят консултация със специалист, препоръча д-р Власиадис. Скринингът е задължителен и за хора с вродени очни заболявания, както и наследствено обременени, в чиито фамилии е имало болни от глаукома.

По данни на Българското глаукомно дружество, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, но само половината от тях знаят, че са болни, и се лекуват. През 2013 г. броят на хората с глаукома в света (на възраст 40-80 г.) се оценява на 64.3 милионна. Очаква се да нарасне до 76 милиона през 2020 г.

Заболяването настъпва без симптоми в началото при повечето форми на глаукома, а това е причина да се диагностицира късно, когато уврежданията са напреднали, а лечението вече не е достатъчно ефективно и дори не може да бъде проведено.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Тя е социално значимо заболяване, тъй като често довежда пациентите до тежка инвалидизация, която настъпва поради трайна загуба на зрението. Екипът на очното отделение препоръчва на хората след 50-годишна възраст веднъж годишно профилактично да изследват зрението си и да мерят вътреочното си налягане.

Много често болните с глаукома имат и старческо перде - катаракта, припомни д-р Власиадис. Затова на пациентите ще се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови очни заболявания.

Безплатните прегледи са с по-голяма продължителност от седмица, тъй като интересът на пациентите е голям и записаните никога не могат да бъдат обслужени в рамките на 7 дни, заяви управителят на МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Надежда Крумова.

И тази година кампанията се провежда със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан, чийто председател е пловдивският предприемач д-р Невен Енчев./Марица.бг


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
dgamalova