Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Безплатно образование за студенти в неравностойно положение по някои специалности във ВТУ

Author: Дарик | 27.04.2016

Безплатно образование за студенти в неравностойно положение по някои специалности във ВТУВеликотърновският университет започва изпълнението на дългосрочна програма „Образование за по-добро бъдеще“. Основната цел е създаването на специални условия за прием и обучение на студенти, които до пълнолетието си са отглеждани в домове за деца, лишени от родителска грижа, в SOS детски селища, центрове за настаняване от семеен тип или са били настанени със съдебни решения при роднини и в приемни семейства. Програмата обхваща също младежи и девойки, които са кръгли сираци на възраст до 26 години, информира заместник- ректорът по учебната дейност проф. Стоян Буров.

За учебната 2016-2017 г. университетът ще приеме 60 девойки и младежи за студенти, редовно обучение, по следните специалности:
Социална педагогика- 5 места
Начална училищна педагогика и специална педагогика- 3 места
Педагогика на обучението по история и география- 5 места
Педагогика на обучението по история и английски език- 5 места
Педагогика на обучението по история и философия- 5 места
Педагогика на обучението по български език и история- 5 места
Педагогика на обучението по български и чужд (английски, немски, френски, руски) език- 10 места
Педагогика на обучението по български език и география- 5 места
Педагогика на обучението по математика и информатика- 5 места
Теология- 3 места
Социални дейности- 4 места
Библиотечно-информационни дейности- 5 места

„Избрахме педагогическите специалности, защото смятаме, че тези участници в програмата ще могат да се реализират в тези направления. Това е една професия, която дава сигурност и защита. Все повече ще се търсят учители. Освен това те ще работят с деца. За тях ще бъде признание ако започнат тази работа и смятам, че ще я вършат с любов. Самото направление е обявено от държавата като приоритетно и вероятно студентите ще вземат по-високи месечни стипендии”
, сподели проф. Стоян Буров.

Кандидатирането за посочените специалности може да започне веднага, в рамките на акцията „Рано рани“, а записването – след придобиване на диплома за средно образование. То ще продължи до попълване на обявените места.

Студентите, включени в програмата, се освобождават от такси за обучение, ще бъдат приоритетно настанявани в студентските общежития и ще получават целеви стипендии. Специално за тяхната издръжка ще се основе паричен фонд, който ще се попълва от средства на университета, на спонсори и дарители. Ще се разработят проекти, с които ще се кандидатства по национални и европейски програми. Университетът ще се обърне за съдействие и подкрепа от страна на министерството на образованието и науката, социалното министерство, президентството и Народното събрание, както и към фондации и организации, които имат за предмет подобна дейност. След завършване на висше образование университетът ще се погрижи за професионалната реализация на участниците в програмата.

„Каквото и да направи държавата, аз си мисля за този фонд, който смятаме да направим. В него ще се събират средства за подпомагане на тези деца. Разбира се европейските програми също са в ход. Просто искаме да помогнем и искаме да привлечем студенти в университета”, сподели ректорът проф. Христо Бонджолов.
Програмата ще се ръководи от директор, утвърден от Академичния съвет и назначен от ректора на университета.

Проф. Бонджолов определи акцията за ранно записване на студенти „Рано рани” като изключително успешна. До този момент записаните студенти са 100 души, а тези които са си запазили места са 415, 18 от които в платено обучение.

За да бъдат разяснени по-добре акциите на университета и всички варианти за кандидатстване и записване на студенти, от ръководството са решили да издадат специален вестник. Той ще бъде безплатен и ще се разпространява от утре. В него ще бъде открита подробна информация за университета, всички необходими контакти за бъдещите студенти.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova