Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Благодетели дариха новозакупена къща на търновската библиотека

Author: borbabg | 14.08.2018

Благодетели дариха новозакупена къща на търновската библиотекаРадетели на българската култура и творчество се погрижиха да спрат разрухата на родната къща на автора на любимата детска песен „Сладкопойна чучулига“ Цоньо Калчев в Джулюница. Жителите на селото в продължение на година събирали пари, за да откупят имота, който от дълго време тъне в забвение, и в първите дни на септември ще започне ремонт на постройката, за да може възможно най-скоро тя да се превърне в творчески център музей.

Да увековечат поета, оставил на поколенията десетки стихотворения и песни, се заели 20 души от Джулюница. Всеки дал, колкото можел да отдели и на първо време, и събрали 2500 лв.

Строителните дейности ще са сериозни, тъй като къщата е полуразрушена, но те също се поемат от дарителите, за да може тя отново да се придобие облика си от времето, в което Цоньо Калчев е живял в нея.

Творецът е роден в селото през 1870 година и въпреки че е получил многобройни покани да живее в София, остава до сетния си дъх в дома си. Дори самият Иван Вазов му направил предложение да се премести в столицата, но и тогава Цоньо Калчев отказал.

В родната си къща е написал текста на песента „Сладкопойна чучулига“ през 1903 година. По негови стихове е и песента „Пей ми, славею чудесни“. Творбите му са събрани с книгите „Детски приятел“, „Песни и картинки“, „Зимни вечери“, „Весело другарче“, „Покрай баба на колело“, „Пълен сборник на детски утра и вечеринки“ и други.

Благодетелите вече са дарили имота на Регионалната библиотека във Велико Търново.

„Къщата, след като бъде възстановена, ще се превърне в един творчески дом, като в него ще бъдат развивани най-различни дейности, и ще бъде средище на творци“, коментира Николай Колев от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova