Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Братчета от Русе имат нужда от средства, за да се лекуват

Author: Нова телевизия | 04.02.2019

Братчета от Русе имат нужда от средства, за да се лекуват Родители на две момченца търсят подкрепа, за да видят децата си здрави.

И двете братчета се борят с тежка диагноза на генетично заболяване. Симеон и Калоян имат шанс за пълно оздравяване, според лекари в турска клиника, но за лечението им са необходими още близо 60 000 долара.

На пръв поглед 8-годишният Симеон и 5-годишният Калоян са най-обикновени палави момчета. Но се отличават по клатещата се походка и честите падания. Причината за нарушените двигателни функции е тежко генетично заболяване – ранна малкомозъчна атаксия.

„Тремор в ръцете нестабилна походка, залитаща, скандиран,-както го наричат лекарите, говор”, разказва бабата Снежана.

„Постоянно падат, особено Калоян пада през пет минути”
, разказва майката Розалина.

Генетично изследване, направено в Белгия през 2014 година, доказало грешка в част от определен ген. За финансирането на това изследване родителите поискали пари от Фонда за лечение на деца, но им било отказано. От Фонда за лечение на деца се разровиха в архивите и съобщиха, че тогава Общественият съвет към фонда с пълно мнозинство от 10 гласа е взел решение да не подпомогне провеждането на генетични изследвания на Симеон. Мотивите, описани в решението са, че Националната генетична лаборатория може да изследва най-честите гени за спиноцеребрална атаксия, а вторият е, че това изследване се поема от Здравната каса. И така семейството платило изследването в Белгия с помощта на дарители. И след това дори не помислили за Фонда като алтернатива.

От същото заболяване страда и Розалина. Младата жена дори и не предполагала, че може да го предаде на децата си, когато е решила да става майка, защото докторите я уверили, че това няма как да стане.

А Снежана не иска за внуците си детство, като на дъщеря си, която нямала приятели и често ставала обект на подигравки от другите деца.

„Тя нямаше приятели, нямаше приятелки, много пъти се е връщала разплакана. Спомням си един случай, при който я бяха обидили, предвид походката й, че е наркоманка. Много е трудно човек да се адаптира в обществото, когато има някакъв проблем”, заявява Снежана.

През лятото на миналата година семейството се е свързало с професор от клиника в Истанбул, който дал надежда, че състоянието на Симо и Коко ще се подобри чрез лечение със стволови клетки. Терапията обаче е скъпа.

Състоянието на по-малкия, Калоян, е по-тежко, затова и семейството започнало първо кампания за финансиране на неговото лечение. Предписаният курс е за шест вливания на стволови клетки. Досега са направени две, събрани са парите и за следващите две. А след всяка терапия имало видимо подобрение.

„След първата вливка той стана много по-стабилен и даже, като го хванах за ръка първия път след вливката, усетих, че водя по-голямо дете, коренна разлика имаше”, разказва Розалина.

За да се завърши лечението на Коко, трябват още 16 000 долара. А тъй като процедурите за Симеон още не са започнали, за неговото лечение семейството ще трябва да плати 48 000 долара. В дарителската сметка на Симо вече има постъпления, но са необходими още 42 000 долара.

Ако искате да помогнете, може да го направите по следните начини:


Дарителски сметки:
Калоян Александров Стоянов


Първа инвестиционна банка, гр. Русе:
IBAN: BG69FINV91501317202042
BIC: FINVBGSF

Пощенска банка, гр. Русе, – EUROBANK
IBAN: BG02BPBI79214045281901
BIC: BPBIBGSF

Симеон Александров Стоянов

Дарителска сметка в Първа инвестиционна банка:
IBAN: BG68FINV91501317246874
BIC: FINVBGSF

Може да дарите чрез ДМС кампанията или да изпратите SMS /на цена 1 лев/ с текст на латиница DMS KALOYAN или DMS SIMEON на номер 17777

PayPal: [email protected] – на името на майката Розалина Марчева

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info