Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Доброволци изненадаха бездомни на Стефановден

Author: БТВ | 11.01.2016

Доброволци изненадаха бездомни на СтефановденЗа хората, които нощуват в кризисните центрове за бездомни в София, дните преди или след Коледа нямат никакво значение. За тях всеки ден е същият като предишия. Най-честите въпроси, кънтящи в мислите на тези българи са - какво ще ям? И къде ще спя?

Всеки има своя път до тук. Някои са останали без дом след семейни проблеми, други никога не са имали такъв, а трети са били жертва на измамници или лоши обстоятелства. Тук обаче всички са равни.

Здравко е младо момче – едва на 19 години. По погледа му личи, обаче, че съдбата му е тежка. Майка му починала преди няколко месеца, а баща си не бил виждал от 12 години. Обадил му се, едва когато разбрал, че майката е починала. Обещал му да го вземе в Холандия, където се е установил.

По-късно, обаче, следва позвъняване по телефона. „Като ми се обади след 5-6 дена ми каза, че няма да има квартира, няма да е възможно да ме вземе”, казва Здравко.

И така единственият възможен вариант за подслон остава един от софийските кризисни центрове. Тук Здравко казва, че е хубаво. Хубаво е, че има топло легло, топла храна и хора, с които да си говориш. Хора, които споделят твоята съдба. Ако искаш можеш да говориш с тях – ако не искаш - не. Те могат да ти станат приятели – могат и да не бъдат. Тук няма обещания, защото всеки ден е последен и първи. Ако има място в днешния списък – оставаш. Ако няма – до утре.

Вечерта на Стефановден за тези хора има по-специална вечеря и музикална програма. Всичко това е дело на дарители от цялата страна. Хора приели това да помагаш като кауза. Правят го непрекъснато под различни форми.

Стефан Чолаков е един от добротворците. Той е ресторантьорът, който вместо да хвърля останалата храна, я оставя в хладилни витрини за нуждаещите се.

Този път на своя имен ден, Стефан решава да празнува заедно с непознатите хора. „Истината е, че така го почувствах, аз съм на 40 години и съм празувал много стефанови дни с приятели, а този път реших да го празнувам с хора, които не познавам, които имат нужда от храната, която щях да платя така или иначе някъде”, казва той.

Андрей пък е един от музикантите дошли да посвирят на хората в центъра. Казва, че техните усмивки го правят щастлив. Не знае какви са техните животи и съдби. Единственото, което го интересува в този момент е те да се усмихнат.

Директорката на центъра Божана Латева ни разказва, че по празници винаги е така. Намирали се много добри хора, които да помагат. „През останалото време те всяка вечер през работните дни получават храна, всяка вечер. Сутрин имат задължително чай с някаква дребна закуска, може да бъдат кроасани, бисквити или някакви сладкиши. Това е всеки ден”, разказва ни тя.

И докато едни чакат помощ от хора, други разчитат на Божията помощ. Като Таир. Момчето е с видими рани по главата вследствие на побой. Това, обаче, не поклаща нито за миг вярата му в Бог. Приема всяко наказание като изпитание.

„Знаете ли какво са гълъбите? Те са бебетата на Господ. Кoгато имам ги храня, когато нямам се старая да помагам. Видях днеска една баба в рейса, тя не можеше да слезе и аз й помогнах, викам „Бабо, бабо, да ти помогна”. Защото Господ ме е създал за това, да помагам”, разказва Таир.

И въпреки, че няма дом, той е щастлив. Казва, че бездомният човек се радва на малките неща в живота – топла супа, легло и на това, че сутрин се буди. „Тогава знам, че Господ ми е приготвил нещо ново”.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
dgamalova