Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за бедни

Author: www.actualno.com/ | 22.02.2018

Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за бедниФондация "Ако си дал" открива хранителна банка в Смолян и в още девет града в България. Гайдари ще са доброволците в Смолян, които ще раздават събраната храна. По молба на фондацията, местният парламент на последното си заседание в Смолян предостави за безвъзмездно ползване на фондацията в продължение на 5 години помещение в стоматологичната поликлиника.

Фондацията се ръководи от Стефан Чолаков, който стана известен с инициативата "Help corner" или т. нар. "уличен хладилник". НПО-то е създадено през 2015 година и има вече хиляди поддръжници. С времето все повече хора се вдъхновяват от инициативата на Стефан Чолаков от София, който е зоотехник и собственик на ресторанти. Според него е престъпление да се изхвърля изостаналата годна за консумация храна след края на работния ден. "Не е лесно, но е важно да спасяваме храни и да няма гладни хора", сигурен е той.

Г-н Чолаков, кога се насочихте към Смолян за разкриване на хранителна банка и защо?
Всъщност успях да се преборя за Смолян. Идеята ни за създаване на национална хранителна банка е от 2-3 години. Това е нещо, което съгласуваме с големите хранителни вериги, защото те са основните донори. Храните идват от тях. Смолян е много малка община – с по-малко от 100 000 души, и има само две от веригите. Не успяхме да се преборим за съгласие на големите - на "Кауфланд", на "Метро", които нямат там магазини, да направим склад в Смолян, където има само "Лидъл" и "Била". И майка ми, и баща ми са от Смолян. Затова реших, че там трябва да има хранителна банка.

Получихте помещение с малко над 15 квадратни метра площ. Достатъчно ли е? Ние видяхме няколко помещения с хора от общината и избрахме това в Стоматологията. То отговаря на изискванията на Агенцията по храните за миещ под, за мивки, тоалетни и т. н., за да ни го лицензират като склад за хранителна банка. Това помещение е подходящо.

По процедура какво следва?
Следващата стъпка е сертифициране от Агенцията по храните в Смолян. Ние вече имаме сертифициране на останалите складове. Трябват ни още три склада в България, за да получим от Агенцията по храните в София лиценз за хранителна банка. Оттам-нататък хранителните вериги спокойно може да ни даряват храна, която ние да раздаваме на хората.

Какъв тип храна ще бъде - само пакетирана ли? Като начало договорката ни е за всички храни, които ежедневно изхвърлят. Имам предвид от топлите витрини. В "Лидъл" и "Била" имат пекарни, в които ежедневно пекат кифли, кроасани и др., които всяка вечер изхвърлят. Първоначално ще са тези храни, а след това всички, които са с изтичащ срок на годност. За Смолян са около 10-тина тона седмично. Това е по статистиката на двете вериги.

Добре, вие събирате тези храни в склада, но как те ще отидат до нуждаещите се? Списък на нуждаещите се ли имате?

Вижте, аз се занимавам с това нещо от 3-4 г. Не е нужен списък. Всеки има постоянен, свободен достъп до храните. Водени сме от убеждението, че не всички хора имат съответните документи от социалните служби по една или друга причина. А има хора, които са във временно затруднение, които не отговарят на изискванията на социалните служби. В същото време се нуждаят от подкрепа. Аз бих дал пример със студент, който работи - загубил си е работата, започва нова работа, но до първата заплата има 45 дни. В този период той може да се възползва от храните при нас. Или ученици, които идват в Смолян от селата, но разполагат със скромни средства. Те също биха могли да се възползват. И абсолютно всеки друг човек - възрастни хора, изпаднали в затруднение, всякакви.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova