Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Средствата от кампанията Спаси икона са дарени на болно дете

25.04.2017

Средствата от кампанията Спаси икона са дарени на болно детеСъбраните от продажбата на картички 540 лв. в кампанията „Спаси икона“ са дарени за лечението на тригодишния Никола, който е с диагноза обструктивна хидроцефалия и туморна формация в четвърти вентрикул. След направените интервенции у нас е станало ясно, че лечението на детето може да продължи само в клиники в Германия и Турция. Родителите му събират средства, за да могат да спасят живота на детето си (повече - тук).

Парите от кампанията вече са преведени в сметката за лечение на Никола, съобщи за Двери Велина Андонова, която е инициатор на кампанията „Спаси икона“. В. Андонова е учителка в неделното училище към столичния храм „Рождество Христово“ и въодушеви децата от него да събират икони от опаковки и изтекли календари и да ги вграждат в картички и други изделия. Идеята е свещените изображения да бъдат спасени от унищожаване. Кампанията стартира преди Възкресение Христово, когато домакините, които са си купили, например, боя за яйца с икони на тях, са поставени пред дилемата дали да ги изхвърлят в боклука. Тогава Велина предлага всички подобни изображения и текстове да бъдат изпращани в неделното училище на храм „Рождество Христово“. Пратките са толкова много, че в кампанията постепенно се включват и различни училища. Вдъхновени от идеята, картички и други изделия от непотребни икони започват да правят и децата от други училища в страната. Средствата, събрани от продажбата им, се използват за благотворителни цели.

Изпратените и донесени свещени изображения развихрят въображението на децата и те създават невероятни неща, в които влагат много старание и любов. „Аз не се намесвам в детското творчество, - разказва Велина, - децата сами измислят какво да направят от дадена икона или част от нея“.

Големият успех на кампанията, която протича с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, води дотам, че тя ще прерастне в постоянен проект.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
dgamalova