Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Жителите на село Овчарци дариха продукти на Килифаревския манастир

Author: БНТ | 24.10.2017

Жителите на село Овчарци дариха продукти на Килифаревския манастирДарителската кампания започва през 2005 година, когато Килифаревският манастир беше пострадал при наводнение. Придошлите води на река Белица наводнили градините му и били нанесени сериозни щети на обителта. Тогава игуменката на манастира - майка Юстина, се свързала с Костадин Кацарски от село Овчарци и помолила за помощ.

Костадин Кацарски: “И ние решихме тука църковното настоятелство и настоятелството на читалището да се обединим и да събираме храна за манастира. С нас тръгнаха и дърводелци, майстори други, ако има нещо за поправка по манастира, да го направят.”

Двора на Радка Лазарова беше пълен с продукти за манастира, дарени от хората в махалата. Тя всяка година се включва в кампанията и ни разказа, че земята в селото е плодородна и хората отглеждат много зеленчуци в градините си.

Радка Лазарова: "Ние сме район в който се ражда кромид, праз, картофки, доматки. Решихме да го закараме и оттогава мама Юстина каза: “Това е манастирът на Овчарци” и ние не се отказваме да закарваме колкото можем продукти”.

Антоанета Сакаджийска: “Зимния период, там е много трудно, аз също съм ходила, това е помощ, нямат средства да го закупят.”

Хранителните продукти, дарени за манастира бяха натоварени в автобус, с който отпътуваха и над 50 човека.

Костадин Кацарски: "Това е един общ курбан, дарение от селото, за спасение на населението от село Овчарци, за спасението на млади и стари”.

Хората от село Овчарцини разказаха, че винаги са топло посрещани в обителта и във всяка Светата литургия се споменават имената на дарителите.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info