Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Българин дари над 1 млн. лева на родното си село

Author: tribali.info | 04.04.2016

Българин дари над 1 млн. лева на родното си село Българин, емигрирал в Германия, до момента е дарил над 1 млн. лв. на родното си място. Кирил Маринов прави дарения вече повече от 20 години, разказва БТВ.

В дома за възрастни хора в село Горна Венерица никога не са виждали Кирил Маринов, но много добре знаят кой е. „Кирил Маринов е човекът, който ни даде линейката. Живее в Германия и се е сетил за нас”, казва един от жителите Моисей Спасов.
Кирил Маринов е дарил средства за изграждането на тренировъчно игрище за децата от футболната школа на града, детски площадки, помогнал е на домовете за деца с увреждания, средства дава и за църквата в село Винище и часовниковата кула там, както и за обновяване на паметника на загиналите от родното му село.

От 67 години най-големият дарител на община Монтана живее във Франкфурт, Германия. „Това, което съм постигнал и съм направил не съжалявам и се гордея, че съм в Германия и се гордея, че съм българин и съм в състояние да помагам”, казва той.

Когато чул, че старческият дом в Монтана няма кола, с която да закарат болен възрастен мъж на преглед, Маринов веднага изпратил кола.

Кирил Маринов напуска България през септември 1944 г., едва 17-годишен.
„Аз бях в затвора, бях трудовак. И на 14 септември 1944 г. имаше избори. И на мен 2 седмици преди това ми каза разсилният „Киро, на 8 септември ще бъдеш арестуван”. Тогава комунистите правиха така - те ще арестуват някой, за да сплашат другите хора да гласуват за тях”, спомня си Маринов.

Същата нощ Кирил напуска България. Бяга в бивша Югославия, няколко месеца по-късно заминава за Италия, а своя нов дом намира в Германия.
„С брат ми започнахме търговия по улицата. Намерихме един малък магазин, наехме го. С този малък магазин започнахме работа, спечелихме доста пари и направихме още един магазин и съм бил търговец”, разказва мъжът.
За първи път се връща в България през 1992 г. Две години по-рано праща първите си помощи за България - легла за болницата в Монтана.
На въпрос какво е изпитал за първи път когато се е завърнал в града, Маринов казва: „Радост, че съм видял родното ми село. Съжаление, че много къщи бяха почти разбити. И селото не съществуваше вече. Умираше, отиваше към своя край”.
Днес Винище е пусто село, но малкото останали жители си спомнят за своя съселянин.

Няма намерение да се върне за постоянно у нас, защото в Германия го считат за свой.
„Аз живея там 67 години. Ако се върна в България, аз нямам приятели. Аз съм сам, самотен. Обичам и двете страни, и България, и Германия”, споделя Маринов.

„Младите хора напускат България и искат само добър живот. Обаче никой не се напряга и да работи. Има много канали в България, по които хората получават пари, откъде - не знам. И което ме очудва - в България има в последно време повече милионери, отколкото в Германия”, допълва той.

Казва, че ще подаде ръка на всеки, който има нужда от помощ.
„Ежеседмично ми се обаждат хора от България и искат помощи. Обаче аз помощи на обществото - да, но на единични хора - не. Няма да го направя. И те се обиждат”, споделя добродетелят.

На въпрос защо няма повече хора като него, Маринов отговаря: „Някой път се сам питам „Абе ти най-умен ли си или най-глупав?”.
Днес Кирил обмисля следващото си добро дело. Той казва, че дарява вече 20 години, защото няма деца, а е спечелил пари и има късмет.

„Аз се гордея, че изпращам. За съжаление съм единственият. Тук има много богати българи, никой не дава нищо. Обаче аз нямам деца и се гордея моето име да не умре след моята смърт. И да оставим за хората там”, споделя той.

Иска хората да го запомнят с добро сърце. „Не алчен само за пари и че ако подари нещо, подарява го от сърце”.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova