Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Доброволци почистваха Кладнишкия манастир

Author: http://dveri.bg | 06.09.2016

Доброволци почистваха Кладнишкия манастир Доброволци от София се събраха в Кладнишкия манастир “Св. Николай”, за да помогнат на о. Рафаил Стефанов в почистването на района на св. обител. Сред помощниците бяха Юлия Берберян, Жюстин Томс, хора на изкуството, православни християни.

Доброволците са почистили тревата в двора на манастира, храстите, помещението, в което посетителите се събират на празници. Тъй като св. обител няма договор със сметоизвозваща фирма, поради липса на средства, участниците в съботника са събрали помежду си сумата от 200 лв. и са наели камион, който да извози събрания боклук. Йеромонах Рафаил многократно е сигнализирал за проблема със сметосъбирането на св. обител, но не е намерил подкрепа в отговорните институции.

Участниците в почистването са отчели, че поддръжката на манастира изисква много работа, която не е по силите само на един човек. Въпреки колосалния труд, който са положили днес, доброволците смятат, че има нужда от още много работа, за да може манастирът да придобие добър вид. Трудността идва и от факта, че местните жители гледат на св. обител преди всичко като на място за празненства, увеселения и сбирки, където си устройват излети, но не са ангажирани с почистването и поддръжката на мястото и сградите, повечето от които са силно увредени от земетресението от 2012 г. и има предписания да не се използват.

Доброволците заявяват, че ще продължат да помагат на игумена за осигуряването на чистотата в манастира, за да може той да продължи да функционира като място за богослужение и срещи между християни.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
dgamalova