Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

93-годишна жена продава картини, за да помага на болната си внучка

Author: Нова телевизия | 22.08.2016

93-годишна жена продава картини, за да помага на болната си внучкаИсторията на една възрастна жена, който трогна хиляди в социалните мрежи! 93-годишната Костадинка Колева рисува и продава картините си на пазара във Варна, за да си купува храна и лекарства и да помага на болната си внучка. На тази преклонна възраст жената не проси, не моли, а просто продава изкуството си! Историята й беше разказана от потребител във Facebook и буквално за ден бе споделена от стотици.

Историята на 93-годишната Костадинка Колева за първи път беше разказана във Facebook. Валентина Андонова се трогнала от възрастната жена, която всеки ден седи часове наред на пазара и продава картините си. Публикувала нейни снимки с призив всеки, който може – да си купи от изкуството на Костадинка. И само за два дни десетки хора откликнали.

„И започнаха да прииждат хора. Останаха 3-4 картини и ги изложихме и опашка от хора имаше. Не знам, аз просто не бях на себе си”, разказва Румяна Кротева, дъщеря на Костадинка.

Сега възрастната жена отново е в дома си, приведена над поредното платно. Цари пълна тишина и само изцапаните с маслени бои ръце на Костадинка се движат. Въпреки, че артрита я мъчи, бърза да рисува, защото всичко е изкупено, а и е затрупана от поръчки.

„Две големи картини рисувам на ден. От една страна ми е леко, но от друга страна, много ме боли гърба. Никакво лекарство не пия, нямам възможност, скъпи са лекарствата и нямам възможност да купя. Сега, както стана това нещо, вчера ми донесоха 100 лева от някаква жена, като подарък ми ги е дала”, разказва Костадинка Колева.

Костадинка живее с дъщеря си и зет си, които са безработни. Всеки спечелен лев от продажбата на картините отива за храна и за болната внучка на Костадинка. Възрастната жена обаче е твърде горда за да признае пред нас колко често е нямала пари дори за хляб.

Без да вдига очи от картината, Костадинка ни разказва за живота си. Разбираме, че за своите 93 години зад гърба си е преживяла много трудни моменти, но рисуването винаги й е помагало да се справя с проблемите.

„Това е Божия дарба. Никой не ме е учил. В гимназията съм рисувала. Учителят тогава много ме хвалеше. Ходихме в Морската градина, рисувахме природата. Сега ме накарайте да рисувам, не мога да рисувам природа”, добавя Костадинка Колева.

По професия Костадинка е била акушерка. Заради заболяване на очите обаче се налага да смени работното си място. Вместо да изражда бебета, тя започва работа в детска ясла, за да кара децата да се усмихват.

„Там бях фурия, защото всичко, което трябваше да го правя, аз го правех с много голяма любов, с охота и цели стени рисувах в игралните, където са децата”, разказва Костадинка Колева.

Костадинка е събрала достатъчно снимки, които да превърне в прекрасни картини. Решила е когато отново нарисува достатъчно да върне на своето местенце на пазара, за да продължи да помога на близките си.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info