Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Запишете се на курс по православие в храм Св. св. Кирил и Методий

Author: bg-patriarshia.bg | 05.08.2015

Запишете се на курс по православие в храм Св. св. Кирил и Методий "Само православната вяра очиства и освещава човешката природа, омърсена от греха... Нито едно християнско изповедание, освен Православието, не може да доведе християнина до съвършенство или святост, до пълно очистване от греховете и нетление."
Св. Йоан Кронщадски


Курсовете по православие за възрастни, които вече десет години се провеждат при голям интерес в Енорийския център на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий", имат за своя основна цел да приведат хората в светата Православна църква чрез катехизиране (православно просвещение).
Те са са част от широкообхватната културно-просветна дейност на храм "Св. св. Кирил и Методий" и спомагат за просвещаването и въцърковяването на всички, които търсят Бога и православния начин на живот в Неговата Църква.Освен това се организират по инициатива и с благословението на Негово Високоблагоговейнство ик. Александър В. Георгиев според официално решение на църковното настоятелство.

За курсистите:
99 % от начинаещите курсисти трайно се въцърковяват след като изслушат катехизаторските лекции и участват в съпътстващите ги практически занимания. Препоръчително е начинаещите курсисти да се включат в групата по Въведение в Православието.

Някои от курсистите, сред които има и много утвърдени православни християни, започват да работят, ставайки кадри на Българската православна църква-Българска Патриаршия: като духовници, църковнослужители, експертни съветници, доброволци и др. Най-важното е, че всички курсисти, завършващи успешно учебната година, по Божия милост и със силата на Светия Дух на свой ред стават благовестители на спасението в Христа и така помагат на своите семейства, приятели, колеги и ближни.

Лекциите:
Водят се всяка събота в различни часове за отделните групи. Всяко занимание отнема 2 астрономически часа. По-любознателните курсисти могат да се включат в повече от една група, т.е. да изучават и материал за начинаещи, и материал за по-напреднали.

Преподавател:
Д-р Десислава Панайотова - доктор по богословие и работи като директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" при едноименния храм; експерт "Програми и проекти" в Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия; член на Работната група по въпросите на религиозното образование при Св. Синод; главен редактор на Официалния уебсайт на БПЦ-БП.

Тематично курсовете се разделят на:
~ Въведение в Православието. Църковни празници, символи и тайнства.
~ Тълкувание на Свещеното Писание на Стария Завет.
~ Тълкувание на Свещеното Писание на Новия Завет.
~ Св. отци и вселенските събори на Църквата – Част І и ІІ (двугодишен курс).

Система на работа:
Минималният брой за сформиране на група е 6 човека. Лекциите се провеждат всяка събота - от м. ноември до м. май включително. При необходимост се използват за лекции и вечерните часове на делнични дни, когато се отработват църковни или национални празници.

Форми на обучение: молитва, литургично общение, поклонничество, лекция, дискусия, мултимедийна прожекция, практически урок.

Форми на оценяване:
Събеседване, решаване на тест, писане на есе.

Матерали:
На разположение на курсистите се предоставят тематични разпределения на учебния материал, систематизирани таблици и подбрани откъси от църковни съчинения, богата православна литература. Безплатно може да се ползва книжният фонд на храмовата библиотека.

Участието в курсовете носи в себе си радостта от съвместно придобиваното богопознание и самопознание, а най-вече от споделения молитвен, литургичен и евхаристиен опит. Заниманията по Православие обогатяват всички курсисти чрез общуването в Име Божие - общуване, което прокарва мост от една страна между различните поколения, а от друга - между хората на еднаква възраст. Така се учим, че всички сме едно в Христа, а също и че приятелството и любовта са по-силни, по-трайни, по-истински, ако пребъдваме в Църквата и Господ Иисус Христос е посред нас. Според отзивите на курсистите заниманията по Православие при храм "Св. св. Кирил и Методий" променят и преобразяват живота им - според потребното за всеки един от тях.

Началото на заниманията през учебната 2015/2016 г. е на 7 ноември 2015 г. (събота), a крайният срок за списване е
30 октомври 2015 г.

Контакт за записване:
Д-р Десислава Панайотова
Моб. тел.: 0878 44 54 57 или 0889 99 39 80

Е-мейл: [email protected]

Адрес за провеждане на лекциите:
гр. София - 1202
ул. “Г. Вашингтон” № 47
Храм "Св. св. Кирил и Методий"
Енорийски център, ет. 1 - Лекционна зала

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2020 milostiv.org
airbgstat.info