Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Митрополит Гавриил освети кухня за раздаване на безплатна храна

Author: http://bg-patriarshia.bg | 19.04.2016

Митрополит Гавриил освети кухня за раздаване на безплатна храна„Който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която тече в живот вечен.” [Иоан 4:14]

В неделя (17 април) Негово Високопреосвещенство Ловчанския Митрополит Гавриил освети кухня за ежедневно приготвяне и раздаване на безплатна храна на социано слаби хора и семейства в гр. Троян. В съслужение с митрополит Гавриил бяха Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, Игумен на Троянския Св. Обител "Успение Богородично" и Негово Високоблагоговейство ставрофорен свещеноиконом Марин Божков, Председател на Църквата „Света Параскева” в гр. Троян.

Инициатори и организатори на кухнята са трите ученички от 10-ти клас на ГЧЕ „Екзарх Йосиф I”, гр. Ловеч, Петя Събчева, Роберта Груевска и Мария Стефанова. От есента на 2015 година те посещават кръжока по религия - православно християнство, ръководител на който е една от учителките - възпитателки в дамското общежитие. От тогава и веднъж в месеца възпитаниците приготвят храна в трапезарията за бедни към Ловчанска света митрополия, където от 2006 година насам всеки ден се хранят 20 човека нуждаещи се. От тук в момичетата се поражда идеята да пренесат добрия опит и в родния им град Троян. Непоколебимо е желанието им реализацията да бъде осъществена не където и да е, не към общината дори, а единствено към храма, към Православната Църква. След нарочна среща с Митрополит Гавриил преди около 2 месеца те поучават неговата благословия и малко по-късно се виждат отново, но вече в двора на храма „Света Параскева” в Троян. Отец Марин Божков предлага подходящо помещение, но трябва ремонт и обзавеждане. И ето, 16-17 годишните момичета започват да действат. Сами организират познати свои връстници и възрастни и ги привличат към делото. Сами намират при кого да отидат и какво да поискат. Отзовават се много фирми, които даряват работа, материали, оборудване. Уточнени са лицата, които ще готвят доброволно. Датата за откриване 17 април е определена, но притесненията не взимат връх над убедеността, че всичко ще бъде както трябва. За първото приготвяне на храна и за освещаването идват и съученици от други градове.

Идеята за кухнята за бедни, организирана от млади хора, ученици, става заразна, защото още едно момиче, участничка в кръжока по православно християнство в ГЧЕ, иска да организира и в Църквата на своя град. Предстоят контакти с местните свещеници.

Църквата Христова сме всички ние - и свещенослужителите, и миряните.

И всичко за слава Божия, в името Христово, в името на любовта към Бога и ближния и за спасение.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova