Присъедини се към нас в Facebook Български | Join us 

Детски лагери се провеждат в манастири в страната

08.07.2021

Детски лагери се провеждат в манастири в странатаПрез месец юли, след края на учебната година, много български манастири приеха първите смени деца, които участват в станалите вече традиционни манастирски летни лагери. След като миналото лято децата заради ковид-кризата нямаха възможност да използват тези възможности за отдих сред природата и в манастирска среда, през тази година много от манастирите отвориха отново врати за детските групи.

Видинска митрополия организира няколко смени в Лопушанския манастир, като първата смяна вече започна. Занятията са под мотото „Аз съм пътят и истината, и животът“, а в програмата са включени беседи, участие в богослужението, ръчен труд, разходки и спортни игри. Предвидена е и еднодневна екскурзия до Клисурския и Чипровския манастири, както и посещение на крепостта „Калето“ край Монтана.

Монахините в Клисурския манастир приеха група от близо деветдесет деца от Северозапада. Децата прекараха в манастира само ден, но за много от тях това беше първи досег с манастирската култура у нас. Игри, занимания, бране на билки, разговори с монахините и запознаване с историята на манастира ще оставят ярък спомен у децата.

Манастирът „Рождество Богородично“ в Кабиле, Ямболско, също ще приеме група деца за тридневен лагер от 21 до 24 юли за ученици от началното училище. Инициативата е на църковното настоятелство към храм „Св. цар Борис-Михаил Покръстител“ в Сливен.

Три смени лагерници ще приеме Църногорският манастир „Св. безсребърници Козма и Дамян“. Две групи ще летуват през юли и една през септември. Смените са с различна продължителност – от пет до десет дни. През лагерните дни децата ще изучават православно вероучение, ще участват в богослуженията и ще учат песнопения, ще се научат да месят хляб. Предвидени са игри и спортни занятия.

През тази година Кремиковският манастир „Св. Георги Победоносец“, който традиционно е домакин на големи групи деца от цялата страна, през тази година ще организира лагер само за деца с увреждания. Това е единственият манастир у нас, който организира лагери с дейности за деца със специални потребности. Организаторите притежават и нужния опит в тази дейност.

Хаджидимовският манастир "Св. Георги", Гоцеделчевско, също ще приеме няколко групи деца през летните месеци. Манастирът има най-голям, 27-годишен опит в организирането на 10-дневни детски летни лагери у нас, като началото на тази традиция беше поставена по времето на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил още през юни 1994 г. Днес много от първите участници в лагерите записват своите деца, които имат възможността да общуват със свои връстници и единомишленици във вярата.

В предходните години, преди ковид-кризата, детски лагери се провеждаха и в Поморийския манастир "Св. Георги" за децата от Сливенска епархия, както и в Троянския манастир за деца от Русенска епархия.

Програмите на летните лагери са различни, но традиционно те включват освен запознаване с християнската вяра също и занимания по приложно творчество, излети, игри, събиране на билки и др. В някои от манастирите, при желание от страна на децата и със съгласието на родителите, децата се подготвят и приемат св. Причастие. Обикновено смените продължават една седмица. На някои места са смесени, а на други има отделни смени за момчета и момичета. Повечето лагери са безплатни за учениците, а разходите се покриват от митрополиите, манастира или някоя енория.


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

News

Search

News type

 1. All
 2. Appeal for help
 3. Charity event
 4. I want to help
 5. Inspiring news

Categories

 1. All
 2. Orphans
 3. Children with disablities
 4. Disabled people
 5. Old people
 6. Poorhouse
 7. Communal kitchen
 8. People in need
 9. Medical treatment
 10. Prisoners
 11. Refugеes
 12. Orthodox churches
 13. Alcoholics and drug addicts
 14. Other

Type

 1. All
 2. Books
 3. Medical treatment
 4. Blood donation
 5. Toys
 6. Medicine
 7. Clothing and shoes
 8. Food
 9. Furnitures
 10. Electric appliance
 11. Financial assistance
 12. Social events
 13. Courses and teaching
 14. Voluntery labour
 15. Labour against payment
 16. Accommodation
 17. Culture
 18. Competitions

Shall all news

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova